Barkum

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
(döärstüürd vanaf "Berkum")
Nå navigaty springen Nå söken springen
Ligging van Barkum in de gemiente Zwolle

Barkum (Nederlaands: Berkum) is een wiek van de Oaveriesselse heufdstad Zwolle. Per 1 jannewaori 2005 had Barkum 4.513 inwoners. Een flink diel van de inwoners (1.152) bint oaver de 65, mar de leste jaoren koomt d'r aal meer jonge gezinnen bi'j.

Indieling[bewark | bronkode bewarken]

De Ni'je Vechte bi'j Barkum

Barkum lig aordig laandelijk an de oostelijke stadsraand, tussen de revier de Vechte, de stadsrevier de Ni'je Vechte, de A28 en de Ceintuurbaan. De wiek bestiet uut Barkum, Brinkhoek, Veldhoek, bedrieventerrein De Vrolijkheid en Oosterenk, veurnamelk een kantorenterrein. In Oosterenk ligt ok de Isala Klinieken, locatie Sophia. Barkum wördt van de stad of-escheiden deur weilaanden en sportvelden. De grune streke wördt wal kleiner deur ni'jbouw. D'r is een uutbreidingsplan inclusief hoogbouw, waordeur 't bebouwde diel van Barkum tweimaol zo groot zol wörden.[1]

Veurzienings[bewark | bronkode bewarken]

An veurzienings hef Barkum onder aandere een winkelcentrum, basisschoelen, een bibliotheek, karken, een wiekcentrum, sportvelden (onder meer van VV Berkum) en zörgcentrum Berkumstede/De Wissel. In Oosterenk stiet 't stadium van FC Zwolle. Bi'j Barkum Brinkhoek ligt de Agnietenbarg en de Agnietenplas. Op de Agnietenbarg lig Begraafplaatse Bargklooster mit een monument veur de middeleeuwse schriever Thomas a Kempis. Op de Vechte en in de Berkumer Kolke hej pleziervaort.

Geschiedenis[bewark | bronkode bewarken]

Barkum was vanolds een buurtschop buten Zwolle. D'r bint naamsvariaanten op-etiekend zoas Barkmen (1233?), Bircmede (1364), Berkman (1456), Berkmen (1801) en Barkum (1840). De name Bircmede of Berckmede kump töt in de 16e ieuw veur en zol wiezen op een weidegebied mit berken. As de olde vörm uut 1233 juust is, wisselden 't gebruuk van -men en -mede al vrogge.

Havezates Campherbeek en Kranenbörg[bewark | bronkode bewarken]

Campherbeek op een prent uut 1729 van Abraham de Haen

In Barkum hebt de havezates Campherbeek en Kranenbörg estaone. Campherbeek wördden ebouwd deur Steven Campherbeek, drost van Sallaand. In 1427 wördt esproken van 'een paer volckes in Camferbeken schuer'; in 1520 van een goed. Rond 1700 is 't kestiel op zien heugtepunt; 't is een L-vörmig gebouw mit een zeskaantige toren, mit een bouwhuus an weerskaanten. In de daorop volgende twee ieuwen wördden 't an-epast en tenslotte of-ebreuken. Een gelieknamige basisschoele stiet ongeveer op de plek daoras de havezate hef estaone; ok de deurgaonde weg de Campherbeeklane herinnert d'r an.

Schilderi'je van de havezate Kranenbörg (1840)

De havezate Kranenbörg, mit bi'jbehorend laandgoed, lag op de plek daoras now de Begraafplaatse Kranenbörg lig. De eerste vermelding stamt uut 1471, toen de femilie Campherbeek eigenaor was. Daornao was 't laandgoed eigendom van 't geslacht Mulert. In 1580 hebt de terogtrekkende troepen van de Graaf van Rennenberg de havezate verrinneweerd. Tiekeningen van Gerard ter Borch de jonge uut 1633 laot de ruïne zien. In 1642 kocht Rutger van Haersolte 't bezit, leut de ruïne ofbreken en bouwden d'r een ni'j huus. De femilie Vos de Wael, eigenaor van 't laandgoed sinds begun 19e ieuw, gebruukte 't veural veur de jacht. In 1844 bint de gebouwen esloopt; de toegaank töt 't laandgoed - de Prinsenpoorte - is van plek verhuusd en op-eneumen in de tègenwoordige begraafplaatse.

De Barkumerbrogge[bewark | bronkode bewarken]

Oaver de Vechte bi'j Barkum wördden in 1451 de Barkumerbrogge an-elegd deur de stad Zwolle en 't klooster Agnietenbarg. De Vechte was slim belangriek veur Zwolle umdet al 't haandelsverkeer vanuut 't tègenwoordige Duutslaand en vanuut 't noorden gebruukmaakten van dizze revier.

Zwollekarspel en de mederne wiek[bewark | bronkode bewarken]

Veurdet Barkum bi'j de gemiente Zwolle kwaamp, heurden 't bi'j de gemiente Zwollekarspel (1802-1967), die bestund uut de um Zwolle hen liggende dörpen en gemienschoppen. Zwollekarspel umvatten 't vroggere schoutambt van Zwolle. In de 20e ieuw wolden veul mèensen uut de stad Zwolle in 't butengebied wonen. Nao de Tweede Wereldoorlog bint daorumme hiele wieken ebouwd, waoronder 't tègenwoordige Barkum. Deur de raandligging van Barkum wördt d'r nog vake oaver Zwolle en Barkum as verschillende entiteiten esproken.

Uutgaonde verwiezings[bewark | bronkode bewarken]

De Berkumer Kolke, ok de Kolke van Koezen enuumd

Rifferenties[bewark | bronkode bewarken]

  1. Wiekverienging Berkum: Campherbeekroute (pdf)
Nuvola apps ksig.png Dit stok is eschreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.