Vaossen

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Cannenburgh in Vaossen

t Darp Vaossen (Nederlands: Vaassen) is een van de grotere plaatsen van de Nederlandse gemeente Epe, mit in jannewaori 2013 zo'n 12.507 inwoners. Vaossen is n katholieke enklave an de oostrand van de Veluwe in de provinsie Gelderland, nao de oorlog bint der ok meer protestanten bie ekomen. Vaossen was töt 1818 n zelfstandige gemeente, daornao is t bie Epe gaon heuren.

Tussen 2 september 1887 en 8 oktober 1950 had Vaossen zien eigen stasion, mit n spoor van Apeldoorne naor Zwolle.

Geschiedenisse[bewark | bronkode bewarken]

De vrogste tekenen van bewoners in dit gebied bint de grafheuvels en 'Keltiese velden' (prehistoriese akkers) in t noordwesten van Vaossen op de Veluwe, tussen de Elburgerweg en Gortelseweg. t Waren Germaanse boeren en leefde daor nog veur de Romeinse tied. Ze woonden in holten hutten en leefden van de landbouw, veeholderieje, krujen en de jacht op harten en zwienen.

t Darp wordt veur t eerst enuumd in n akte uut de Codex Laureshamnensis van t klooster Lorsch uut 891 of 892 as n Brunhilde n hoeve en de kärke an Lorsch schenkt. De name Fasna, die t darp toen had, kwam al in de 9e eeuw veur en zol op n gressoorte dujen.

In Vaossen steet t kasteel De Cannenburgh, ooit bewoond deur veldheer Maarten van Rossum. t Kasteel stamt uut de 16e eeuw. In t darp steet n kärktoorne van umstreeks 1500 waor ok t grafsteen van Maarten van Rossum te vinnen is.

Buurten en wieken in Vaossen[bewark | bronkode bewarken]

Berkenoord, Berkenoord II, Kärkeland, De Oosterhof, Heggerenk, Oranjebuurte, Transvaalbuurte, Vogelbuurte, Industriewiek en Vulkanusbuurte.

Kernen bie Vaossen[bewark | bronkode bewarken]

De Hegge, De Jonas, Geerstraote, Kortenbroek, t Laor, Niersen, Vaossense broek en De Ulebärg.

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]


Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Vaossen, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.