Naar inhoud springen

Overleg:Vaossen

Sydinhold wördt neet understöänd in andere språken.
Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Ik vind het wel grappig hoe tegenstrijdig alle informatie in het Nedersaksisch is. Had ik alles omgegooid in de stijl van oa (Voassen) hebben jullie het weer teruggezet.

Op de ene pagina gebruiken jullie oa en op de andere pagina gebruiken jullie ao...

Misschien handig om alles op 1 manier te doen...

In mijn ogen is alleen Voassen goed, aangezien je in het nedersaksisch schrijft wat je zegt...

Voassen wordt uitgesproken als "Vòòhssen" Je hoort dus de o. Deze schrijf je dan ook eerst....

Dèt he-j neet helemoal good. Iej skriewt neet wa-j zegnt. In t tweants wördt "Al" en wal" oet esprökn as "a" en "wa", en "ik bin" wörd oet esprökn as "ik bi", woerbiej den -n op de Fraanske meneere duur de neuze oet esprökn wörd... t Lik dus froai appart (appart wördt feailik oet esprökn as ahpát) a-j "ik bi a" skriewt. A-j dèt zo skriewt dan begrip t ja gin meanske mear. en mear van zuk soort wöarde (wöarde wördt oet esprökn as wöare).
Ik bin t met wal oe eens, dè-j eerst n -o- heurt in Oa, mear ik ken ook variaantn dee-t duudelik eerst nen -a- zegnt. dan wördt t dus mear oet esprökn as -awww-. Vearder beent dr nog variaantn dee-t duudelik òòwa zegnt (Eanters Tweants bevuurbeeld: t woarkwoord goan wördt ongevear oet esprökn as gòòwan. -Woolters
De verschillende skriefwiezen hebt ok te maken mit de richtlienden van beveurbield de Iesselakkedemie veur 't West-Oaveriessels, de Provinciaole Staoten van Drenthe veur 't Drèents, en de Kreenk vuur de Twentse Sproak en de Standaard Schriefwieze veur 't Twèents. Die wiekt van menare of. In Twente en Grunning hebt ze beveurbield veur oa ekeuzen; in de Achterhoek (WALD-spelling), Drenthe en de rest van Oaveriessel is 't ao. Mien eing gebruuk leg ik uut op mien gebrukersbladziede.
De Grunneger oa klinkt aanders as de Twèentse. De Twèentse oa is krek 't zölfde as de Sallaanse ao. De volgörde van de letters hef niks mit de uutspraoke te maken.
't Was geleuf ik de Twèentse uutgever Paul Abels die grammietig was oaver de ' oa- en de ao-politie'. De spelling kan nooit zo belangriek weden as gewoon mitdoen en hier een lèventige encyclopedie van maken. Wi'j mut dan ok veural veurzichtig weden mit deur de stokkies van ni'je gebrukers te dendern. 't Verbetern van de schriefwieze kan ok wal eêm wachten.
Nog iets oaver ao(/oa) op de webstee van 't Staring Instituut: Over de ao bestaan veel misverstanden. Gemeend wordt dat deze klank bestaat uit een combinatie van aa en oo. Dat is niet het geval. De ao heeft net zoveel met aa en oo te maken als de ae met aa en eu. Ao, aa, oo, ae, ee, äö en eu zijn allemaal zelfstandige klanken. Praatjes zoals ,,ik hoor in de ao van gaon eerste een aa en dan een oo" of ,,ik hoor eerst een oo en dan een aa" zijn niet in overeenstemming met de werkelijkheid.
Ni'jluuseger 08:12, 15 mrt 2008 (CET)[reageren]
Ik hadde nog neet ezien dat der al overleg over ewes was, dus ik hebbe 't hum oek nog es uut-eleeg op zien overlegpagina. Sεrvιεи | Overleg » 12:59, 15 mrt 2008 (CET)[reageren]