Naar inhoud springen

Niel

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
De Niel in Egypte
De Niel

De Niel (in t Arabies النيل an-nīl) is n 6.650 kilometer lange rivier, en is daormee de langste rivier van Afrika (volgens veule meensen oek van de wereld, mer hier bestaon nog verschillende liesjes van). t Is de belangriekste rivier in Egypte, dat wel t geschenk van de Niel eneumd wörden.

De Niel ontspringt as Blauwe Niel in Ethiopië in t Tanameer en as Witte Niel in t Viktoriameer. t Meer ligt tussen de dree laanden Oeganda, Kenia en Tanzania in. De Witte Niel streump vervolgens hier vandaon via Zuud-Soedan en Soedan, waor beie takken bie de heufdstad Khartoem samenkoemen, naor t noorden, um uuteindelik in n rume delta uut te munden in de Middellaandse Zee.

Bojemonderzeuk en satellietfoto's hebben volgens n artikel in t blad Science uut augustus 1986 uutewezen dat der deur de Sahara n ouwe rivierberring ligt naor t westen. Sommige onderzeuker menen dat de Niel, ten minsten veur de op een nao leste iestied, niet in de Middellaandse zee uutkwam, mer deur dit rivierdal in West-Afrika streumden naor de Atlantiese Oseaan. t Is meugelik dat de Niel streumden naor wat noen de Nigerdelta is, mer oek dat t veerder gung naor de Gambiadelta.

Dit artikel is eskreaven in et westveluwske dialekt van Nunspeet, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.