Attem

Uut Wikipedie, de vrye encyklopedy
Naar navigatie springen Jump to search
Gemeente Attem
Vlagge van de gemeente Attem Wapen van de gemeente Attem
Vlagge van Attem Wapen van Attem
Lokasie van de gemeente Attem
Lokasie van de gemeente Attem
Informasie
Provinsie Gelderland
Heufdplaotse Attem
Geografie en bevolking
Oppervlakte
 - Laand
 - Waoter
24,20 km²
23,12 km²
1,08 km²
Antal inwoeners
Inwoeners per km²
11.648 (1 november 2007)
505 inw./km²
Koördinaoten 52° 29′ N, 6° 4′ OKoördinaoten: 52° 29′ N, 6° 4′ O
Overig
Belangrieke verkeersaoders A28, A50
Netnummer 038
Postkodes 8050-8052
Offisiële webstee
www.hattem.nl
Plaotsnaambord Attem.jpg

Attem (Nederlans: Hattem) is een stättien en gemiente in de Nederlaanse previnsie Gelderland. De gemiente ad op 1 november 2007 11.648 inwoners (bron: CBS) en ef een oppervlakte van 24,28 km² (waorvan 0,93 km² wäter). Binnen de gemientegrenzen liggen gien andere kernen.

Geskiedenisse[bewark | bronkode bewarken]

Attem kreeg zien stadsrechen in 1299 en was een Anzestad en vestingstad. De 700e verjaordag wönnen in 1999 onder andere evierd mit de nasionale intochte van Sunterklaos. De apostel Andreas is de petrooneilige van Attem.

Belangriek wärk op geskiedkundig gebied ef Ginneraol Hoefer of-elèverd. Hoefer was etrouwd mit de Baronesse van Heemstra (de meuie van Audrey Hepburn) en deur zien toedoen wönnen de Diekpoort van 't vervallen stättien erestereerd, die ok verfraoid is mit vier törenties ontwörpen deur P.J.H. Cuypers.

Attem lig krek onder de Iessel en 't is de plaatse waor de skilder Jan Voerman vrogger mooie skilderiejen mäken van Homert en de règenbujjen die de Iessel niet aover wollen.

Toerisme[bewark | bronkode bewarken]

Net as de res van de Veluwe wodt Attem in de zomermaonden druk bezöch deur toeristen die al die mooie olde plekkies wilt bekieken.

Bi'j-/skeldnämen[bewark | bronkode bewarken]

Attemers wodt met een algemene skeldnäme, deur de mensen die drek buten Attem woont, Kleikloetn enuump. Umdat veule boeren vrogger op 't land in de klei wärken. Der bestiet noe nog een blaoskappelle met de näme de Kleikloeten. In Attem bestaot wel een goeie 100 veskillnde skeldnämen. Een paar dervan bint: De koffiebonentelder, skèle Japie, de Bomhoed, Mompie, de Dooie, Noefie en zo nog veule meer.

Uutspräke[bewark | bronkode bewarken]

Umdat de Attemers de H bienao niet uutsprèèkt, ebt de mensen buten Attem okke altied een gevleugelde uutspräke aover eur Attem: Attem, dat is een öntien in een ökkien en eui der in (Hattem, dat is een hondje in een hokje met hooi erin).

't Attems[bewark | bronkode bewarken]

Attems plakplätien

In Attem wodt der Attems epraot, een Oost-Veluws dialek dat soms ok wel bi'j 't Sallaans erekend wodt. 't Attems ef een grote overienkomst met 't dialek van Zwolle.

A-j bi'j sommige lu die plat praoten, an de deure kump, dan ku-j dat zien an 't plakplätien op de deure met daorop: Hier maj plat praotn.

De muuite weerd um te bekieken[bewark | bronkode bewarken]

Geboren in Attem[bewark | bronkode bewarken]

Angrenzende gemeenten[bewark | bronkode bewarken]

   Angrenzende gemeenten   
    Kampen (O)    
 Oldebroek  Brosen windrose nl.svg  Zwolle (O) 
    Heerde    

Fotogaleri'je[bewark | bronkode bewarken]

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]