Zeewolde

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Nå navigaty springen Nå söken springen
Gemeynde Zeewolde
Vlagge van de gemeente Zeewolde Wapen van de gemeente Zeewolde
Vlagge van Zeewolde Wapen van Zeewolde
Lokaty van de gemeynde Zeewolde
Lokaty van de gemeynde Zeewolde
Informaty
Provincy Flevolaand
Höyvdplaatse Zeewolde
Geografy en bevolking
Uppervlakde
 - Land
 - Water
268,86 km²
248,54 km²
20,32 km²
Antal inwoaners
Inwoaners per km²
21.530 (1 mei 2014)
87 inw./km²
Koordinaten 52° 19′ N, 5° 32′ O

Koördinaoten: 52° 19′ N, 5° 32′ O

Oaverig
Belangryke weagen N302, N305
Netnummer 036
Postkodes 3890-3899
Officiele websteade
www.zeewolde.nl

Zeewolde (Geluudsfragment uutspraak ?/i) is een van de zes Nederlaandse gemeenten van de provinsie Flevolaand die dreugeleegd wördden in de 20e eeuw. De gemeente had op 1 mei 2014 zo'n 21.530 inwoeners (bron: CBS) en hef n laandoppervlakte van 248,54 km². Zeewolde wördden in 1984 n zelfstaandige gemeente en is daormee één van de jongste, niet deur fusie ontstaone, gemeenten van Nederlaand.

Ligging[bewark | bronkode bewarken]

De gemeente Zeewolde ligt in t zujelikste punt van de provinsie Flevolaand. t Darp Zeewolde ligt an t Wolderwied, tegenover Harderwiek. In t meest oostelike punt van de gemeente ligt t gehucht Harderhaven, t oudste gedeelte van Zeewolde mit mer n paor huzen. De buurgemeenten van Zeewolde bin Almere, Lelystad en Dronten. An de overkaante van de Veluweraandmeren Wolderwied en Nuldernauw he'j Harderwiek, Armelo en Putten. Tegenover t Niekarkernauw de gemeente Niekark, en an de overkaante van t Eemmeer he'j Bunschoten, Eemnes en Blaorikum.

Geschiedenisse[bewark | bronkode bewarken]

t Gebied zelf bestung al ruum veurdat t dreugeleegd wördden, in heel Flevolaand hebben namelik enkele eeuwen elejen nog meensen ewoend waorvan oek veurwarpen weerevunnen bin. Enkele namen van darpen en stejen koemen oek uut disse tied. Liudger (742-809) was van plan n klooster te stichten, en kreeg in 793 n arfdeel van Liudger, jonge van Hredger "in n bos, dat Seaeuuwald of Suifterbant heet, behalve de akkers die daor deur mien volk en eigen meensen ontgonnen bin." Dit was de eerste bezitting van t klooster te Werden, die in 801 aof was. Uut ouwe bronnen is ebleken dat der in t jaor 790 sprake was van n darp mit de naam Seaewald. In die tied beveurrechten de hartog van Gelre de bewoeners van t darp, ten westen van Harderwiek. Deur overstromingen in de laotere middeleeuwen is dit darp verzwölgen deur de Zujerzee. Uut de darpsnaam ku'j twee woorden haolen: zee en wold (zee/blauw/waoter en greun/bossen/natuur). Disse kleuren ku'j samen mit de kleur geel (van graon) weer in de vlagge van Zeewolde zien. De eerste vermelding van Seaewald was in 790, n darp dat in t westen van Harderwiek lag.

t Oorspronkelike darp Seaewald lag in de veengebiejen in t gebied. Uut welende bronnen blik dat hekserieje grote invleud had in de Seaewaldse maotschappieje. Daor waor noen de kämping de Parel ligt zol oorspronkelik t terrein elegen hebben waorvandaon de heksen der praktieken losleuten op veurnamelik haandelsvloten die langes Seaewald vaarden.

Moederne geschiedenisse[bewark | bronkode bewarken]

De polder zo as wulen dat noen kennen besteet sinds 1968 (to is Zujelik Flevolaand dreugeleegd). In eerste instansie was t de bedoeling dat t nieje darp Zeewolde tussen Dronten en Lelystad zol koemen te liggen. Laoter is besleuten um t darp te bouwen op de plekke waor t noen ligt. An t einde van de jaoren 70 kwammen de eerste boeren en ondernemers naor de polder, waoronder n multifunksioneel gebouw de Trekker.

In 1981 begun de eerste baosisschoele, 't Wold, an de Dasselaarweg. Midden tussen t riet en tegenover n bos, naost t Gemeentehuus, biebeltheek en plisie. Der leup nog n weg naor de haven, veerder was der nog heel gien Zeewolde. Wel waren de eerste aktiviteiten begunnen, zo as t zaand opspuiten.

In 1983 wördden begunnen mit de eerste gebouwen en woeningen van t darp Zeewolde en in 1984 gungen de eerste Zeewoldenaren der woenen. Zeewolde is ontstaon uut n deel van Lelystad en t OL ZIJP. De gemeente Zeewolde had oorspronkelik als doel um t darp klein te houwen en stelden daorumme oek n bepaold antal inwoeners vast, de gemeente zol bie dit antal stoppen meensen te huusvesten. Mer dit antal (5000) is inmiddels al veul hoger ewörden, toch hef Zeewolde nog altied n rume opzet en n darps karakter. Dit zie'j mit name in de jongste wiek, de Polderwiek. Oek disse wiek is weer ruum op-ezet, mit flink wat greun in de wiek. n Biekoemend effekt van t estegen inwoenersantal is dat der meerdere grote(re) winkelketens in Zeewolde zitten. Toch is Zeewolde nog altied een van de dunstbevolkte gemeenten van Nederlaand.

Bekende inwoeners[bewark | bronkode bewarken]

Zie oek[bewark | bronkode bewarken]


Nuvola apps ksig.png Dit artikel is eskreaven in et westveluwske dialekt van Nunspeet, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.