Naar inhoud springen

Terborg

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Kasteel Wisch
St. Georgius-kark

Terborg is ne stad in de gemeente Olde Iesselstreek in de previnsie Gelderland in Nederland.

Terborg, met ruum 4600 inwonners, is de enige stad van de gemeente. Terborg kreeg in 1419 stadsrechten van de Heeren van Wisch. De stad is vernuumd naar de Burcht (‘ter burght’) van de Heeren van Wisch, den ze in de twaalfde eeuw an de oever van de Olde Iessel ebouwd hebt. Dèn burcht, woaran de vroggere gemeente Wisch eure name dankten, is inmiddels verdwenen: het tegenswoordige kasteel Wisch in Terborg stamt uut de dertiende eeuw.

Terborg hef tegenswoordigs veural ne winkelfunctie. Der bunt plannen om het centrum van Terborg groots an te pakken: deur de bebouwing an de Hoofdstraot en Walstraot en het St. Jorisplein an te passen zal het centrum meer het aanzicht kriegen van ne gezellige kleine stad. De horecafunctie wödt uut-ebreid en de beide mooie karken en kasteel Wisch mot nao de geplande herinrichting better tot eur recht kommen.

De Oranjehof en de prinses Margrietstraot bunt al renoveerd en de jeugd hef een eigen Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) ekregen. In de Kameleon is ne ruumte als jeugdhonk in-ericht.

Bi-j het station is korts de woonwiek Veurbroek ebouwd.

Elken vri-jdagmeddag is d'r markte. Jaorleks terugkerende evenementen bunt:

  • De Terborgse Karmis (eersten zondag van oktober)
  • Hemelvaartsmarkte (Hemelvaartsdag)
  • het Euregio Vocalisten Concours (in oktober)