Leegsaksische vlaag

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
De Twìntse vlaag mit t Saksische peerd

Sunt t ìnde van de 19. aiw begonnen toalkundegen en waitenschoppers ien de genetiek de Leegduutse varianten weer aan tou duden as Saksisch. Hierbie zollen de sprekers van dizze Platduutse varianten ôfstammen van de Saksen. Dizze ainhaid wör doudestieds aanpitjed en doarbie zol ook n Leegsaksische vlaag heuren. Der is aanders nog nait ain offisjele vlaag. Der bestoan wel verschaaidene vlagen en symbolen binnen t Leegsaksische gebied, môr gainent doarvan geldt veur aal gebieden en gainent is offisjeel erkend worden. Veul van dizze vlagen lôten de kleuren rood en wit zain. n Aander traditsjoneel Saksische kleurenkombinoatsie is gruin mit wit, dij noudoags nog veurkomt ien de vlaag van de stad Grunnen en t nijere keurvorstendom/keunenkriek/dailstoat Saksen, dij faailieks niks mit t olle heertogdom of vôlk van de Saksen tou moaken het.

t Witte peerd[bewark | bronkode bewarken]

t Witte peerd op n rooie aachtergrond is t maist bekende symbool van de Saksen. t Komt onderaander veur op de vlaag en woapen van Twìnte, Leegsaksen, Westfele, Verden, Saksen-Lauenbörg en Kent. t Gaait terug tot t peerd van Wittekind, dij hai van Karel de Grote kregen hebben zol dou Saksen zok bie t Frankische riek aansloot en kirstend wör.

n Aander theorie is dat dit t peerd van Woden was.

Hanzevlagen[bewark | bronkode bewarken]

De maiste Hanzevlagen haren de kleuren rood en wit, noar de olle Saksische traditsie. De maiste en sowieso de belaangriekste Hanzesteden lagen ien t olle Saksen en de Saksische toal, noudoags deur toalwaitenschoppers aanduud as Middelnederduuts, wör as vouertoal broekt. Doudestieds wör t aans wel Saksisch nuimd.

Hanzewimpel[bewark | bronkode bewarken]

Der was ook n wimpel veur aan de schipmast, de zonuimde "Hanzewimpel". De bovenste haalf hiervan was wit (zilver), de onderste rood.

Hanzewimpel (ratio 1:16)

Stedelke banieren[bewark | bronkode bewarken]

13. aiw[bewark | bronkode bewarken]

14. aiw[bewark | bronkode bewarken]

15. aiw[bewark | bronkode bewarken]

Vlaag van t Nederlaands Leegsaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Vlaag veur t Leegsaksisch
De Noordlandflagg
De Aachterhoukse vlaag
Vlaag veur de Veluwe

Dizze vlaag is ontworpen en verkozen deur de gemainschop van de Leegsaksische Wikipedie ter promotie van de Leegsaksische toal en kultuur. De vlaag wordt deur nog gain ìnkelde organisoatsie erkend.

De vlaag bestaait oet de kleuren rood, wit en gruin. Rood en wit binnen kleuren dij vanôf de Hanzetied voak broekt wörren ien t Leegsaksische gebied veur op vlagen en woapens. De maiste Hanzevlagen bestoan den ook oet dizze twij kleuren. De kleur gruin is ôfkomsteg oet t woapen van de olle Saksische streek rond de Noordzee, t staait ook veur de natuur, t boerenleven, grui en n goie toukomst. De kleur gruin wordt ook voak broekt ien al bestoande vlagen van lougen, steden en gemainten ien t Leegsaksische toalgebied.

t Peerd komt der ook ien veur. t Verschil is wel dat t peerd de aandere kaant oetkiekt, de redeneren hieraachter is dat hai dan noar de toukomst kiekt ien ploats van haangen aan t verleden.

Ien de Leegsaksische vlaag staait, net as bie de Interfraise vlaag, ook t Skandinoavische kruus. t Skandinoavische kruus symboliseert de grote ienvloud dij t Leegsaksisch had het op de Skandinoavische toalen en de verwaantschop tuzzen de verschillende vôlker dij laangs de Noord- en Oostzeekost leven. Ook staait t veur liekwel de kristelke as veur-kristelke religies.

De vlaag is haalverwegens 2008 oetdocht.

Noordlandflagg[bewark | bronkode bewarken]

Ook in Duutsland is n vlaag oetdocht veur t Leegsaksisch [1]. Dizze vlaag is n blaauw Skandinoavisch kruus mit n gele raand op n gruine vlaag. De kleuren van de vlaag hebben apmoal zien aigen betaikenis: gruin van de velden en waailaanden, geel van t koolzoad en de blommen en blaauw van wotter en de wiede hemel.

Nije regionoale vlagen[bewark | bronkode bewarken]

Aachterhoukse vlaag[bewark | bronkode bewarken]

Sunt jannewoari 2018 is der ook n Aachterhoukse vlaag[2]. t Is ontwörpen deur Paul Heutinck oet Winterswiek. t Het n gruine aachtergrond (twij kleuren gruin) mit doarop n bogen wit kruus dij donkergruin omraand is.

Stellenwaarver vlaag[bewark | bronkode bewarken]

Veur t 40-joareg bestoan van de Stellingwarver Schrieversronte is ien 2012 n spesjoale vlaag môkt[3]. t Is n wiedere oetwaarken van n vlaag dij ien 2009 ontwörpen is veur t 700-joareg bestoan van de Stellenwaarf. t Het n witte aachtergrond, mit twij vermiljoenrode strepen, ain bovenaan en ain onderaan mit doarin schreven Stellingwarf, en in t midden twij griffioenen (van de Oost- en Weststellenwaarf) dij noar mekoar kieken. De vlaag wordt aal meer en meer broekt binnen de Stellenwaarf.

Veluuwse vlaag[bewark | bronkode bewarken]

Veur de Leegsaksische Wikipedie is der ien 2012 n vlaag ontwörpen veur regio Veluwe. De kleuren geel en blaauw binnen baseerd op bestoande vlagen van Veluuwse gemainten, dij op heur beurt weer oet de Gelderse vlaag votkomen. In t midden van de vlaag staait n swaart haart. t Haart is n typisch symbool veur de Veluwe, t is ook op verschillende vlagen oet de Veluwe te zain zo as Putten, Nunspeet en Epe. t Idee van de strepen op de vlaag komen oet de Harderwieker en Elburger, Hattemse en Armelose vlagen.

Hìnwiezen[bewark | bronkode bewarken]

  1. Webstee van de Noordlandflagg
  2. De Aachterhoukse vlaag
  3. Stellingwerf.nl: "Ni'je Stellingwarver vlagge prissenteerd"