Karel de Grote

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Staandbeeld van Karel de Grote in Paries

Karel de Grote (waorschienlik 747 of 748 - 814) was vanof 768 koning van de Franken, en van 800 töt zien dood Rooms keizer. Hi'j was de zeune van Pepijn de Korte en Bertrada van Laon. Nao zien dood is e in-emetseld in een crypte onder de Dom van Aeken. Veur zowel de Fraansen as de Duutsers vörmt Karel de Grote vake et beginne van de geschiedschrieving van heur natie-staot.

Volgens onderzuukers van de Universiteit van Bonn is et meugelik dat et leven van Karel de Grote zoas wi'j dat vandaege kennen, een vervalsing was. Der is naemelik maor iene bron die Karel nuumt die ok uut zien eigen tied stamt: de Vita Karoli Magni van Einhard. Alle aandere bronnen binnen lange nao zien dood schreven. Der binnen ok dokumenten die zelf zeggen dat ze uut de tied van Karel stammen, maor die volgens de Universiteit Bonn in een laetere tied schreven binnen. Dit is onder aandere te zien an schriefwiezen en stielfouties.


Vanof 772 was hee in oorlog mit Widukind in de tied van de Saksenoorlog. Lestemoale gavven Widukind zikzelf oaver in 785.

Verwiezings[bewark | bronkode bewarken]

Commons Commons: Karl I. der Grosse – foto, video en audiobestaanden

Geschiedenis van Karel de Grote in et Duuts