Kongo (rivier)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Leup en streumgebeed van de Kongo

Den Kongo (mangs ook Congo) is nen rivier in Afrika. Op wat steas is he deper as 220 meter, woermet et de deepste rivier van de wearld is.[1] Op de Amazone in Zuud-Amerika noa hef et de grötste watermassa van de wearld.

De Kongo begeent in Zambia as de Chambezi-rivier. Streumopwearts van de Boyoma-watervallen wörd de Kongo de Loewalabarivier eneumd. De Chambezi is nen toostreum noar de Loewalabarivier. vanof de Loewalaba emetten is de Kongo 4370 km laank. Bie mekaar is de Kongo-Chambezi-rivier 4700 kilometer laank, woermet as et de op acht noa längste rivier van de wearld is.

De rivier keump twee moal vuurbie den eawenaar. et Kongostreumgebeed beslöt ne vlakte van 4 miljoen kilometer in et veerkaant. Det is 13% van et hele Afrikaanse laand.

De laanden Kongo-Brazzaville en Kongo-Kinsjasa daankt öaren naam an de rivier. Wiedters krig de Kongo langs verskillende kleanere rivieren water vanoet Angola, Boeroendi, Kameroen, de Mid-Afrikaanse Reppubliek, Gabon, Roewanda, Tanzania en Zambia.

  1. Oberg, Kevin. Discharge and Other Hydraulic Measurements for Characterizing the Hydraulics of Lower Congo River, July 2008. U.S. Geological Survey.