Guus Hiddink

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Guus Hiddink (Varsseveld, 8 november 1946) is een Nederlandse voetbaltrainer en ex-voetballer.

Spöllerscarrière[bewark | bronkode bewarken]

Hiddink werd geboren in de gemeente Wisch (now gemeente Olde Iesselstreek). In zien jeugd voetbalde hi'j voor de amateurvereniging SC Varsseveld, woar hij op twaalfjarige leeftijd lid werd. Eerder kon dat in den tied nog niet. Hiddink bliekt een technisch begaafde linksbenige middenvelder. In mei 1961 spölde Hiddink, dan 15 joar old, zien eerste wedstried in het eerste elftal van SC Varsseveld.[1] Hiddink gaf zien studie veurrang boaven het voetbal en ging noa een mislukte poging de HBS af te maken de CIOS-opleiding volgen. In zien tweede joar mos Hiddink stage lopen bi'j een betaald voetbalclub en wodden jeugdtrainer bij De Graafschap. Toen hi'j het CIOS afrondde wodden Hiddink ok metene gediplomeerd voetbaltrainer, hi'j kreeg toen het B-diploma, het één noa hoogste toendertied. Noa het CIOS wodden Hiddink, door heufdtrainer Evert Teunissen, benuumd tot full time jeugdtrainer en assistent-hoofdtrainer.[2] In 1967 degradeerde de Graafschap noar de tweede divisie en wodden een ni'je heufdtrainer an-esteld, Ad Zonderland. Hiddink spölde al een joar lang gin voetbal meer, moar Zonderland voegde Hiddink bi'j de selectie, de spöllersselectie dit keer. Noa twee joar in de tweede divisie wodden de Graafschap in 1969 kampioen, met Hiddink as topscorer met 22 doelpunten, en promoveerde naar de eerste divisie.[3] Noa één jaar eerste divisie kocht PSV Hiddink. Hiddink bleef anderhalf joar bi'j PSV, moar een vaste basisplaatse veroveren lukken um niet. Noa PSV keerde hi'j terug noar de Graafschap woar trainer Piet de Visser de trainer was. Zien jongere breurs René en Karel wodden toen ook an de selectie van de Graafschap toe-evoegd. René voetbalde uutendelek enkele bi'j De Graafschap en Karel bi'j spölden later ook nog bi'j FC Groningen en BV Veendam. Hiddink ging dus terugge noar de eerste divisie, moar promoveerde in 1973 noar de Eredivisie. Toen de Graafchap in 1977 degradeerde vertrok Hiddink noar NEC. In april 1978 ging hi'j enkele moanden noar de Washington Diplomats (VS), woarna hi'j weer veur NEC spölde, um doarnoa weer enkele moanden in de Verenigde Stoaten te voetballen, now bi'j San Jose Earthquakes, woarnoa hij weer terugkeerde noar NEC, om uutendelek de letste twee joar van zien voetbalcarrière zien loopbane af te sluten bij de Graafschap. Kenmerkend veur de spöller Hiddink was dat hij strafschoppen bi'jnoa nooit miste. Hiddink is lid van Orange All Stars.

Coach[bewark | bronkode bewarken]

PSV[bewark | bronkode bewarken]

De trainerscarrière van Guus Hiddink startte ook bi'j De Graafschap. Van 1981 tot 1983 was hi'j hier assistent-trainer. Doarnoa maken hi'j de oaverstap naar PSV, woar hi'j eerst assistent-trainer was en vanaf meert 1987 heufdtrainer. Hi'j nom de taken oaver van Hans Kraaij sr den in conflict was eraakt met Ruud Gullit. Onder leiding van Hiddink won PSV in dri'j joar tied dri'jmoal de landstitel, dri'jmoal de nationale beker en en eenmoal de Europacup 1, in 1988.

Fenerbahçe[bewark | bronkode bewarken]

Noa zien periode bi'j PSV wodden Hiddink trainer van de Turkse club Fenerbahçe. Hi'j tekende een contract veur twee jaar met een optie om noa één jaar te vertrekken as een Spaanse of Italiaanse club zich zol melden. Toen Hiddink in het seizoen 1990/91 een contract tekende bi'j Valencia, hoefde hi'j zien warkzaamheden bij Fenerbahçe niet af te maken.

Valencia[bewark | bronkode bewarken]

In de seizoenen 1991/92 en 1992/93 behaalde Hiddink twee joar op riege Uefa-Cup voetbal met Valencia. In het begin van het darde seizoen bij Valencia kwam Hiddink deur tegenvallende resultaten in de problemen, woarnoa hi'j end 1993 ontslagen werd. Dri'j moand later, februari 1994, wol Valencia hem toch terugge: noa Hiddinks vertrek was de club beheurlek weg-ezakt en dreigde degradatie. Het lukte um Valencia in de Primera División te houden, moar Hiddink keerde Valencia de rugge toe en hield een sabbatical. Zien passie voor de golfsport haalde Hiddink in Spanje op, woar zien hotel noast de golfbaan stond.

Nederlands elftal[bewark | bronkode bewarken]

Op 1 januari 1995 wodden Hiddink benuumd tot bondscoach van het Nederlands voetbalelftal. Hij volgde de noar PSV vertrokken Dick Advocaat op. Hiddinks Oranje kwalificeerde zich ternauwernood veur het EK in Engeland. Noa een verloren wedstried in en tegen Wit-Rusland lek Nederland kansloos, moar deur onverwacht verlies van Tsjechië bi'j Luxemburg hield Nederland een kans op het EK. Via een play-offwedstried tegen Ierland, espöld op Anfield Road, kwalificeerde Nederland zich. Nederland bereikte de kwartfinale op het Europees kampioenschap in 1996. Hiddink kreeg doar te maken met de kabel, onenigheid tussen een paar donkere en blanke spöllers van Ajax, wat mede de oorzaak zol wean van de uutschakeling. Edgar Davids wodden deur Hiddink tiedens het toernooi uut de selectie ehaald.

De kwalificatiereeks veur het WK 98 verliep verliep veurtvarend: Wales wodden met 1-3 en 7-1 verslagen, België wodden met 0-3 en 3-1 verslagen en San Marino met 4-0 en 0-6. De enige verloren wedstried was in en tegen Turkije. Op het wereldkampioenschap in 1998 wodden Nederland eerste in een groep met België, Mexico en Zuud-Korea. In de achtste finale wodden Joegoslavië met 2-1 verslagen en in de kwartfinale Argentinië met 2-1. In de halve finale verloor Nederland echter noa het nemmen van strafschoppen van Brazilië. De wedstried om de 3e en 4e plaats tegen Krowatië ging toen ook verloren.

Real Madrid en Real Betis[bewark | bronkode bewarken]

Moar een paar dagen noa de letste wedstried op het WK kwam Hiddink in dienst bi'j Real Madrid. Real Madrid had het seizoen derveur de Europa Cup 1 ewonnen en mocht in 1998 de stri'jd um de wereldbeker an. In Tokio won Real onder leiding van Hiddink met 2-1 van Vasco da Gama en behaalde zo de wereldbeker veur clubteams. wieters verliep het seizoen teleurstellend en in meert 1999 wodden Hiddink ontslagen deur voorzitter Lorenzo Sanz. Aanleiding zol wean ewest het niet opstellen van zien zönne Fernando Sanz. Noa zien vertrek bi'j Real Madrid was Hiddink nog dri'j moand interim-coach bi'j Real Betis Sevilla. Hiddink wodden de zeuvende trainer in twee joar tied en hield de ploeg in de Primera División. In 2000 nam Hiddink weer wat gas terug.

Zuud-Korea[bewark | bronkode bewarken]

Op 1 januari 2001 wodden Hiddink opni'j bondscoach, now van Zuud-Korea. Zuud-Korea was as één van de twee gastlanden direct eplaatst veur het WK van 2002. Hiddink kreeg wat hi'j wol van de Zuud-Koreaanse bond: de spöllers wodden uut de competitie ehaald en Hiddink kreeg een budget veur trainingskampen en oefenwedstrieden tegen topteams. Zien anpak lukken, want op het wereldkampioenschap voetbal 2002 slagen Hiddink der tot verrassing van völle in um met Zuud-Korea de halve finale te halen. Doarin werd verloren van Duutsland. Ok de wedstried um de darde en de vierde plaatse, tegen Turkije, werd verloren. Desondanks was de 4e plaats een geweldig resultaat. Disse prestatie maken um in Zuid-Korea bijzonder populair en in zijn geboorteplaats Vasseveld wodden een Guuseum in-ericht, waar völle Zuud-Koreanen noar toe kwammen. In Gwangju werd het Gwangju World Cup Stadium um-edeupt in het Guus Hiddinkstadion. De prestatie met het Zuud-Koreaans elftal leverde Hiddink de titel Nederlands Sportcoach van het Jaar op.

Guuseum in Varsseveld

PSV[bewark | bronkode bewarken]

In de zommer van 2002 keerde Hiddink terug noar PSV. In het eerste seizoen wist Hiddink direct zijn vierde landstitel met de club te veroveren. In zien trainersloopbaan was het seizoen 2004-2005 veur Hiddink zeer succesvol. Met PSV behaalde hi'j halve finale van de Champions League. Noa de groepsfase versloeg PSV in de achtste finales AS Monaco en in de kwartfinale Olympique Lyonnais. In de halve finale strandde PSV tegen AC Milan, noa een 2-0 verlies in Milaan en een 3-1 winst in Eindhoven. Het seizoen 2004/2005 wodden onder andere af-eslotten met het behalen van de dubbel, de landstitel en de Amstel Cup; Hiddinks darde met PSV. In het seizoen 2005/2006 wodden Hiddink veur de zesde keer landskampioen met PSV. Bi'j de huldiging op het Stadhuisplein in Eindhoven wodden Hiddink benuumd tot ereburger van Eindhoven. Deur de verschillende Nederlandse voetbalcoaches wodden Hiddink zowel in het seizoen 2004/05 as in 2005/06 gekozen tot Coach van het jaar in het betaald voetbal, terwijl zien prestaties in het jaar 2005 werden beloond met de titel Nederlands Sportcoach van het Jaar.

Australië[bewark | bronkode bewarken]

Op 22 juli 2005 wodden Hiddink benuumd tot bondscoach van Australië, een functie den hi'j zol combineren met zien wark as coach van PSV.[4] Op 16 november 2005 wist hi'j zich met Australië veur het WK voetbal in 2006 te plaatsen ten koste van Uruguay. Australië plaatste zich doarmet voor de tweede keer in de geschiedenis veur een WK. De letste keer was in 1974, waar het slechts één puntje behaalde deur een 0-0 geliekspel tegen Chili. Tiedens het WK van 2006 wodden Australië in een groep met Brazilië, Krowatië en Japan tweede waarmet ze zich plaatsten veur de achtste finales. Daar werd Australië uut-eschakeld deur de latere wereldkampioen Italië.

Rusland[bewark | bronkode bewarken]

Op 10 april 2006 maken Hiddink in het Nederlandse televisieprogramma Holland Sport (VPRO) bekend dat hi'j bondscoach zol worden van Rusland. Ok met deze ploeg wist hi'j te stunten deur Engeland te versloan en doarmet de kansen veur de EK-kwalificatie beheurlek te vergroten. Zelfs de toenmalige Russische president Vladimir Poetin filleseteerde Hiddink met disse prestatie. Noa verlies in Israël lekken de kansen veur Rusland verkekken, moar noa een verrassende nederloag van Engeland tegen Krowatië won Hiddink met het Russisch elftal van Andorra, woardeur Rusland zich plaatsen veur het Europese kampioenschap 2008 in Oostenriek en Zwitserland. Völle kranten gaven um de bi'jnaam 'Guus Geluk', vanweage zien biezundere prestaties met Nederland, Zuud-Korea, Australië en Rusland.[5]

Op het EK 2008 reikte Hiddink tot de halve finales, noa onder meer een oaverwinning van 3-1 in de kwartfinales tegen Nederland. Veurafgoand aan disse overwinning zei Hiddink: "Ik hoap de verroader van het joar te worden. Dat zol betekenen dat wi'j winnen", en op de vroage of hi'j het Nederlandse volkslied met zol zingen was zien antwoord: "Ik vind dat Rusland een mooi volkslied hef, qua melodie. Dat neurie ik dan ok een betjen met. Bij Nederland doe ik dat niet."[6] De Russische president Dmitri Medvedev liet zich daags noa de overwinning gekscherend ontvallen dat Hiddink Russisch staatsburger zol kunnen worden in geval hij um 'veiligheidsredenen' niet meer noar Nederland terug zol kunnen keren.[7] Nog veur de wedstried tegen Nederland wodden in een kuuroord bij Maloretsjenskoje op de Krim (Oekraïne) een standbeeld veur Guus Hiddink onthuld deur de Russische beeldhouwer Jevgeni Jablonski.[8]

Belastingfraude[bewark | bronkode bewarken]

In 2007 werd Hiddink beschuldigd van belastingfraude. In 2002 en 2003 had hi'j een woning in het Belgische dorp Achel, waar hi'j ook in-eschreven stond, moar volgens de FIOD niet woonde. Volgens het Openbaar Ministerie zol Hiddink hierdeur € 3,5 miljoen aan inkomsten veur de Nederlandse belasting verzwegen hebben. Hierdoor zol hi'j € 1,4 miljoen te weinig inkomstenbelasting betaald hebben. Hiddink mos in januari 2007 terecht stoan voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch. De Officier van Justitie eiste op 6 februari een celstraf van tien moanden. Op 27 februari 2007 deed de rechtbank uutspraak. Hiddink werd veroordeeld tot een boete van € 45.000 en een celstraf van zes maanden veurwaardelek. Hij werd alleen veroordeeld veur het doen van een valse belastingaangifte oaver 2003.[9]

Loopbaan as spöller[bewark | bronkode bewarken]

Periode Club Land Competitie
1967-1970 De Graafschap Nederland Eerste Divisie
1970-1972 PSV Nederland Eredivisie
1972-1977 De Graafschap Nederland Eerste Divisie en Eredivisie
1977-1981 NEC Nederland Eredivisie
1978 Washington Diplomats Amerika NASL
1980 San Jose Earthquakes Amerika NASL
1981-1982 De Graafschap Nederland Eredivisie

Loopbaan as trainer[bewark | bronkode bewarken]

Periode Club Land Competitie Functie
1981-1984 De Graafschap Nederland Eredivisie Assistent-Trainer
1984-1987 PSV Nederland Eredivisie Assistent-Trainer
1987-1990 PSV Nederland Eredivisie Trainer
1990-1991 Fenerbahçe Turkije Süper Lig Trainer
1991-1994 Valencia CF Spanje Primera Division Trainer
1994-1998 Nederland Nederland Bondscoach
1998-1999 Real Madrid Spanje Primera Division Trainer
1999-2000 Real Betis Spanje Primera Division Trainer
2001-2002 Zuid-Korea Krowatië Bondscoach
2002-2006 PSV Nederland Eredivisie Trainer
2005-2006 Australië Australië Bondscoach
2006-heden Rusland Ruslaand Bondscoach

Onderscheidingen[bewark | bronkode bewarken]

 • Nederlands Coach van het Jaar: 2002 en 2005
 • Nederlands Trainer-Coach van het Jaar: 2005 en 2006
 • Oeuvrepries van de KNVB: 2007. In september 2007 kreeg Guus Hiddink de oeuvrepries van de KNVB vanwege zien prestaties in binnen- en buitenland. Hij was hiermee na Rinus Michels en Johan Cruijff de darde trainer die disse onderscheiding kreeg.[10]
Bronnen / wellen:

Rifferenties[bewark | bronkode bewarken]

 1. "Hiddink, dit is mijn wereld", pagina 26
 2. "Hiddink, dit is mijn wereld", pagina 32
 3. "Hiddink, dit is mijn wereld", pagina 41/42
 4. Hiddink bondscoach Australië, volkskrant.nl
 5. Hiddink: 'Guus geluk is een prima bijnaam', Voetbalnext, 23 nov 2007
 6. Hiddink wil verrader van het jaar zijn, Algemeen Dagblad, 20 juni 2008
 7. Hiddink mag 'voor de veiligheid' Rus worden, BN/De Stem, 23 juni 2008
 8. Een beeld veur Guus Hiddink, Planet internet, 25 juni 2008
 9. Zes maanden voorwaardelek en boete voor Hiddink, de Volkskrant, 27 feb 2007
 10. Oeuvrepries veur Hiddink, knvb.nl


Wikimedia Commons Commons: Guus Hiddink - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.