Spanje

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Reino de España
Vlagge van Spanje
Vlagge van Spanje
Wåpen van Spanje
Wåpen van Spanje
Ligging van Spanje
Ligging van Spanje
Basisgegeavens
Officiele språke Spaans[1]
Höyvdstad Medrid
Regeringsform Constitusionele monarchie
Godsdeenst Rooms-katteliek
Geografy en bevolking
Uppervlakde
- Water
504.782 km²
1.04%
Inwoanertal
- Dichtheid
44.108.530
87,41 inw./km²
Koordinaten 40° 0′ N, 3° 0′ W

Koördinaoten: 40° N, 3° W

Oaverige
Volksleed Marcha Real
Münteynheid euro (EUR)
Tydzone +1
Nationale feystdag 12 oktober
Web | Kode | Tel. .es | ESP | 34

Spanje is een laand in Zuud-Europa, en is lid van de Europese Unie. De eufstad is Medrid. Spanje ef meer as 44 miljoen inwoners. Spanje is net as Nederlaand een constitusionele monarchie en is 506.013 km² groot (zwat 13 keer zo groot as Nederlaand). 't Laand beslaot grofweg 80% van 't Iberisch schiereilaand. Butendät euren ok de eilanengroep Balearen in de Middellaanse Zee, de Kenarische Eilanen in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bi'j 't laand.

In 't noordoosten grenst Spanje an Frankriek en Andorra, over d' iele lengte van de Pyreneeën, in 't westen an Portugal en in 't zuden an de Britse kelonie Gibraltar. De eufstad van Spanje is Medrid, een stad mit meer as 3 miljoen inwoners en lig in 't midden van 't laand.

Spanje is een divers laand mit iezig uutmekäärlopende culturen, tälen, èètgewoontes en klimaoten. 't Laand verskilt van de règenachtige vissersdörpen in Galicië tot 't nachlèven van Medrid, de toeristische kusten an de Middellaanse Zee, 't flemencodänsen en bollenvechen van Andalusië en 't mederne Barcelona in Kattelonië.

De Spaanse grondwet stamt uut 1978. Juan Carlos I is noe de Spaanse keuning. D' udige premier is Mariano Rajoy. Spanje wönnen lid van de NAVO in 1981 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro wönnen de Spaanse muntieneid op 1 jannewaori 1999, en vervung daormee de peseta.

Naam[bewark | bronkode bewarken]

Spanje dankt zien naam an 't knien. Oorspronkelijk was 't knien in zien verspreiding bepärkt tot Zuudwest-Europa. De Feniciërs gaffen dit gebied daorumme de naam Isjephanim, knienenkust, waorvan Spanje of-eleid is.

Bestuurlijke indieling[bewark | bronkode bewarken]

Spanje is onderverdield in 17 autenome gemienskappen (Spaans: comunidades autónomas), 50 previnsies en twie autenome steden.

Alle previnsies bint weer onderverdield in comarcas en die bint weer onderverdield in gemientes. Comarcas ebt alleend niet in elke gemeenskap dezelfde formele staotus.

De autenome gemeenskappen en steden van Spanje

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Rifferenties[bewark | bronkode bewarken]

  1. Kattelaans, Baskisch, Galicisch en Arrenees ebt ok een officiële staotus in der eigen autenome regio's.

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Spanje - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
Disse pagina is eskreven in 't Attems