Goten

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Nå navigaty springen Nå söken springen

De Goten waren nen Oost-Germaans volk dät nen greute rol hef espeuld in de ondergaang van 't West-Romeinse Riek.

Oorsprong[bewark | bronkode bewarken]

Er wördt edacht dät de Goten uut et zuuden van Scandinavië kommen. D'r bint meansen die denken dät de Goten van 't eilaand Gotlaand kommen umdät Gotlaand naor de Goten vernoemd is. Geschiedkundigen bint et hier echter nog niet oaver eens/iens.

Oekraïne en Transsylvanië[bewark | bronkode bewarken]

In de därde eeuw en vierde eeuw bint de Goten zuudwaarts etrökken richting de Zwärte zee. De Goten gongen wonen tussen de Donau en de Don. Vlak nao de ankomst in Oekraïne splitsen de Goten in de Ostrogoten en de Visigoten. De Ostrogoten en Visigoten hadden twee koninkrieken, vanof ungeveer et jaor 270 is daor melding van emaakt. Er waren twee stammen. Ok nao de Grote volksverhuuzing waren d'r nog Goten in Oekraïne, dit umdät et Krim-Gotisch töt in de 18e eeuw nog op de Krim veurkwam.

Et Romeinse Riek[bewark | bronkode bewarken]

Invallen op Romeins gebied[bewark | bronkode bewarken]

In 237 vönnen de erste invallen op verskillende pläsen in Romeins gebied plaas. Dacië wördde dät jaor eplunderd deur de Goten. Eerst wönnen de Romeinen makkelik, maar uutendelik werden de Goten zo gevaorlik dät de Romeinen beslötten de Goten te betalen umdät zie de stad Histria hadden eplunderd.

Tiene jaor laeter waren de plunderingen grootskeepser ewörren. In 249 wödde zölfs Marcianopolis deur de Goten in enömmen en eplunderd.


Nuvola apps ksig.png Dit artikel is eskreaven in et sallandsk.