Goten

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Nå navigaty springen Nå söken springen
Gotisch sieraod

De Goten waren nen Oost-Germaans volk dät en grote rolle hef espöld in de ondergaank van 't West-Romeinse Riek.

Oorsprong[bewark | bronkode bewarken]

Er wördt edacht dät de Goten uut et zuuden van Scandinavië kwamen. D'r bint meansen die denkt dät de Goten van 't eilaand Gotlaand kwamen, umdät Gotlaand naor de Goten enuumd is. Geschiedkundigen bint et hier nog niet oaver iens.

Oekraïne en Transsylvanië[bewark | bronkode bewarken]

In de därde eeuw en veerde eeuw bint de Goten zuudwaarts etrökken richting de Zwärte Zee. De Goten gongen wonen tussen de rivieren de Donau en de Don. Vlak nao heur ankomst in Oekraïne splitsten ze heur in de Ostrogoten (de 'oostelijke Goten') en de Visigoten (de westelijke Goten'). De Ostrogoten en Visigoten hadden twie koninkrieken; vanof ungeveer et jaor 270 is daor melding van emaakt. Ok nao de Grote volksverhuuzing waren d'r nog Goten in Oekraïne, dit umdät et Krim-Gotisch töt in de 18e eeuw nog op de Krim veurkwam.

Et Romeinse Riek[bewark | bronkode bewarken]

Invallen op Romeins gebied[bewark | bronkode bewarken]

In 237 vunden de eerste invallen op verskillende pläsen in Romeins gebied plääs. Dacië wier dät jaor eplunderd deur de Goten. Eerst wönnen de Romeinen makkelik, maar uutendelik wieren de Goten zo gevaorlik dät de Romeinen beslötten de Goten te betalen umdät zie de stad Histria hadden eplunderd.

Tien jaor later waren de plunderings nog groter ewörren. In 249 wödde zölfs Marcianopolis deur de Goten in enömmen en eplunderd.

Nuvola apps ksig.png Dit artikel is eskreaven in et sallandsk.