Abel Darwinkel

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Nå navigaty springen Nå söken springen

Abel Darwinkel (Assen, 1968) is een anfieteraor van de Drèentse streektaal, die warkt bi'j 't Huus van de Taol.

Darwinkel gruuiden op in Nörg, Steenderen in de Achterhoek en Beem in Grunning. Hi'j woonden een jaor in Lyon in Fraankriek. In Stad studeerden hi'j Algemiene Literatuurwetenskoppen en Fraans. Hi'j warkten in de journalistiek en wör in 2003 mitwarker van de Stichting Drentse Taol. Dizze orgenisaosie is in 2007 mit Oeze Volk en Stichting Het Drentse Boek op-egaone in 't Huus van de Taol.

Veur RTV Drenthe prissenteert Darwinkel mit zien collega Jan Germs Jasbuus vol Drèents, een dagelijks pregramma van een minuut daorin ze andacht skenkt an 't Drèents. Darwinkel mit Germs bint boavendien streektaalfunctionaoris in Drenthe.

Darwinkel is coauteur van Moi! Taalgids Drenthe (2005) en Dialectenboek 9, Streektaal in spelletjes (2007), en skriever en samensteller van Molentaal. De meul wet van gien wieken (2007). In 2014 kwaamp Strunen in de Taoltuun uut, columns aover 't Drèents.

Hi'j stelde 't Drèentse diel samen van Op Stee, Drentse en Groninger plaatsnamen verzameld (Het Drentse Boek, 2015); 't Grunneger diel wördden verzörgd deur Eline Brontsema en Siemon Reker. In 2018 volgde 't deur Darwinkel samenestelde Drents Verkleinwoordenboek (Het Drentse Boek). In 2019 verskeen Waotertrappeln: Drèentse verhaolen bi'j Darwinkel zien eigen uutgeveri'je Bij Abel.

Bronnen[bewark | bronkode bewarken]

Nuvola apps ksig.png Dit stok is eskreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.