Naar inhoud springen

Zöwwent

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Söwent
Darp in Nederlaand
Söwent (Gelderlaand)
Söwent (Gelderlaand)
Söwent
Söwent
Söwent
Bestuur
Provinsie NL-GE Gelderlaand
Gemeente Oost Gelre Oost Gelre
Geografie en bevolking
Öppervlakte 17,36 km²
Inwonners
2030 (1 Jan 2018)
Koordinaten 52° 0′ N, 6° 31′ O

Koördinaoten: 52° 0′ N, 6° 31′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders N312
Netnummer 0544
Postkode 7136

Söwent is een darp in de gemeente Oost Gelre in de Nederlandse previnsie Gelderland. Het hef umsgeveer 2000 inwoners.

Ut meest opvallende gebouw in Zöwwent is de katholieke St. Werenfridus karke. Disse karke is in de 19e eeuw ebouwd in de neo-gotische bouwstiel. In verholding met de grootte van ut darp is de karke zeer groot te numen. Hi-j wordt dan ok wal, noast de Ni'je Calixtuskarke in Grolle, de kathedraal van den Achterhoek enuumd.

Zöwwent is tot wiet in de 20e eeuw helemoale katholiek ebleven. Der was gin "andersdenkende" te vinden. Ut had dan ok völle grote gezinnen. Achte tot tien kinderen waren gin uutzondering. Ut was lang één van de meest kinderrieke darpen van Nederland.

Het darp hef een paar heel völ veurkommende femilienamen, woarvan Wopereis en Krabbenborg veurbeelden bunt. Umdat der zovölle mensen met de zelfde achtername bunt, bunt ze vaker better bekend onder eure bi-jname. Een bi-jname is gin scheldname. Ut hef meestal van doen met de boerderi-je woar of de femilie vandan kump, of wat veur beroep der in de femilie zat, dat ging joa meestentieds van vader op zönne. As de mensen dan proatten van de "Sniedas" dan wist iederene, dat ut um de kleermaker, oftewal de snieder ging. Ok tegenswoordigs bunt nog völle femilies better bekend met eure bi-jname as met eure femiliename.

Söwent was tot in ut begin van de 20e eeuw een heel geslotten darp. Trouweri-jen buten ut darp kwammen niet veur. Dat betekenden dat der ok binnen de femilie vake etrouwd wodden. Veur ne trouweri-je tussen achterneave en -nichte is dispensatie neudig. An ut ende van de 19e eeuw waren der meer trouweri-jen mét dispensatie as zonder. Der is ne periode ewest dat ne trouweri-je zonder dispensatie een uutzondering was. Dit verkloart now nog steeds, woarum der moar zo weinig achternamen veurkomt in ut darp.

Nedersaksisch

[bewark | bronkode bewarken]