Venlo

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
't Stadhuus van Venlo

Venlo is een stad in 't noordelijke diel van de Nederlaandse pervincie Limbörg en de stedelijke kern van de gelieknamige gemiente. De stad hef 35.300 inwoners (per juli 2008, bron: CBS).

Venlo lig an een bochte in de Maos en hef een historisch centrum, al bint deur bombardementen in de Tweide Wereldoorlog en deur sloop kört d'rveur en d'rnao veul middelieuwse gebouwen verleuren egaone. 't Stadhuus uut 1597 stiet d'r nog. De stad is bekend um zien vastelaovend (carnaval).

Venlo is een haandels-, vervoers- en industriestad. De stad is 't centrum veur de wiede umtrekken en ok een koopcentrum veur 't naobernde Duutse Ruhrgebied. De gemiente Venlo grèenst an de Duutse districten Kleef en Viersen.

Qua industrie wördden de stad veural in de vervoersbranche an 't begun van de 20e ieuw groot, deur de strategische ligging an de laandsgrèenze en op een krusing van de Maos en 't spoor. D'r is een goeie verbinding mit de Duutse A61 (de Linksrheinische Autobahn) en de A40, richting Duisbörg. De Maos hebt ze een steugien in mindere maote gebruukt as vervoersaoder, mar sinds de bouw van een barge-terminal is 't vervoer oaver de Maos veur Venlo weer in opkomst.

Kunnigheid[bewark | bronkode bewarken]

Nuvola apps ksig.png Dit stok is eschreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.