Spiering

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Spiering

De spiering (Osmerus eperlanus) beheurt tot de femilie van de spieringen (Osmeridae). Vrogger worde der veural evist op spieringen in de Zujerzee (wat noen 't Iesselmeer is) deur Veluwse vissers uut Harderwiek, Bunschoten en are plekken die an de zee laggen, noen worren spieringen niet zo vaak meer egeten.

Algemeen[bewark | bronkode bewarken]

Disse vis komt veur in zowel zeut as zout waoter en is een echte scholevis. Hie houdt van grote open waoters zoas 't Iesselmeer, mar komt oek in de Amsterdamse grachten veur. Een zoutwaoterspiering wort tot 30 cm lang en 8 jaor oud terwiel de zeutwaoterspiering meestentieds niet ouwer as 3 jaor wort en niet langer as 14 cm. De spiering is 't typesoort veur de femilie Osmeridae.

Veural in Frankriek en Spanje geldt de spiering as een delicatesse. De spieringen worden licht efrituurd en mit kop en al egeten.

Ekelogische betekenis[bewark | bronkode bewarken]

Veur de voortplanting trekt de spiering in scholen de revieren op. De spiering is bezig mit een terugkeer; deur de overbevissing op baors en snoekbaors is der volop ruumte veur de spiering. Umdat de spiering vergeliekbaore umstandigheden neudig het veur are annedrome soorten, is de spiering een goed meetinstrement um te zien of de umstandigheden eschikt bin veur soorten as de zalm, fint en zeeforel.

De populaotie in de Schelde en langest de Zeeuwse kust is verdwenen. De zoutwaoterspiering komt veural veur in de Waddenzee en in de Eems-Dollard-trechtermond. In Engeland kwam de spiering terug naodat 't zuurstofgehalte van 't waoter verbeterde.

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Disse pagina is eschreven in 't Putters