Oostkolonisatie

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Deur de Oostkolonisatie scheuf de oostgreanse van et Heugduutse en Nedersaksische täälgebied richting het oosten en ontstunden er Nedersaksische en Duutstalige enclaves in Centraal- en Oost-Europa
Verschillende faoses van de Oostkolonisatie (Walter Kuhn)
Slavische volker rond 1125
Verspreidink van etnische Duutsers in Oost-Europa in 1925
De oostkolonisatie nao de vrogge middeleeuwen
Het West-Germaanse dialectcontinuüm (zunder Fries) in 1894

Oostkolonisatie (Duuts: Ostsiedlung) is n begrip veur de migratie van kolonisten uut et Heilige Roomse Riek naor Slavische en Baltische gebieden in Centraol- en Oost-Europa in de middeleeuwen. Et woord kump recht uut et Duuts (Ostkolonisation). Er wörd deur de mieste modärne geschiedkundigen op neer ekeken umdet et betekent dat "leeger ontwikkelde laanden en volker" bezet en gebruukt wörden deur een aandere macht.

Veur een paor gevallen was det ok wel waor: de gebieden tussen de Elve en Oder wördden veroverd deur veural Saksische härtogen. Ook de Baltische Pruusen wörden deur de Duutse Orde in enömmen. In de mieste andere gebieden waren et veural Slaviese vörsten, leegere adel en kloosters die uutneudigen tot 'kolonisatie'. Daor past misskien et begrip 'immigraotie' better. De kolonisten en Slavische inheemsen leafden daor al lange naost mekare, maer uutendelik gungen ze ien bevolking vörmen. Disse ni'je bevolking gebruukten Nederduutse dialecten en gungen uutendelik oaver op et Hoogduuts. In de modärne mening hieroaver is de Oostkolonisatie niet meer juust; et wörden in et verleden deur Duutse nationalisten ja misbruukt. Mar det zegt niks oaver et belang in de geskiedenisse.

De kolonisatie[bewark | bronkode bewarken]

De Slavische stammen die ten oosten van 't Heilige Roomse Riek leafden waren veurnaomelik ärmoedege boeren (horigen) tegenoaver de pläätselike adel. Dit bracht gien veuruutgangk in laandbouw en ambacht. Et verhinderden ook det er onofhankelike steden zich vörmden met een eigen bestuur en rechtspraok maar, 't verhinderde ok 't onstaon van gilden.


Nuvola apps ksig.png Dit artikel is eskreaven in et sallandsk.