Naar inhoud springen

Onbevlekte Ontvangenis

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Onbevlekt Ontvangenis van Maria deur Bartolomé Esteban Perez Murillo

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is n dogma van de Rooms-Katholieke Kärke, dat stelt dat Maria geboren is zonder belast te wezen deur de ärfzunde. Ze zol bi'j eur ontvangenis (verwekking) in de skoot van eur moejer Anna n onbevlekte ziel ekregen ebben.

t Dogma wördt op 8 desember 1854 of-ekondigd deur Paus Pius X in de apostoliese konstitusie Ineffabilis Deus.

De feestdag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria wördt evierd op 8 desember, negen maonden veur Maria-Geboorte op 8 september. t Is n verplichte feestdag, wat zeggen wil dat t n feestdag is die niet op n zundag vält en waorop katholieke geleuvigen verplicht bin um naor de Eilige Mis te gaon.

De Onbevlekte Ontvangenis wördt väke verward mit n aander dogma, nämelik de maagdelike geboorte van Jezus Christus.

In t protestantisme wördt de Onbevlekte Ontvangenis van Maria meestentieds of-ewezen umdat t niet in de Biebel vermeldt stet.

In de islam geleuven ze ok dat Jezus (Arabies: Isa) geboren is uut n maagd, Maria (Arabies: Maryam). Ze numen t in de Koran niet drekt "Onbevlekte Ontvangenis", mär ze praoten van n "maagdelike geboorte". Dit oeft dus niet per se n goddelike tussenkomst te betekenen, mär umdat t ni'js eur wel ebracht was deur de engel Gabriël (Arabies: Jibra'il), gaon ze der in de islam wel vanuut dat God (Arabies: Allah) ier zien aand in e-ad ef. Moslims geleuven aanders niet dat God de vaojer is van Jezus.

In t Latien (de offisiële taal die gebruukt wördt in de Rooms-Katholieke Karke) wördt t Immaculata Conceptio enuumd.

In veul laanden, waoronder Italië, Spanje, Portugal, Oostenriek en Zwitserlaand is t Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria n vrieje dag. In t Franse Lyon wördt t oogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria sinds 1852 jaorliks evierd deur de uzen en de stad te verlichten ter ere van Maria (Les Illuminations of Fête des Lumières) wat letterlik t feest van de lichten betekent.

Dit artikel is eskreaven in et sallandske dialekt van Gällemuun, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.