Biebel

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Biebel
Bladziede uut de Biebel in et Gotisch

De Biebel is et heilige boek van de kristenen. Et woord 'Biebel' stamt of van et Griekse woord βιβλια biblia (boeken), et meervoold van βιβλιον biblion (wat oorspronkelik papyrus betekent en laeter bruukt wodde as anduding van pepier, geschrift, boek(rolle)). Dit woord is op zien beurt te herleiden tot de Fenicische haevenstad Byblos.

De Biebel bevat twie verschillende verzaemelings boeken:

Invloed van de Biebel[bewark | bronkode bewarken]

Vanwegen de dominante rolle van et kristendom in Europa vanof de laete Romeinse tied tot an de Verlochting het de (kristelike) Biebel niet allienig godsdienst beïnvloed. Veural tael en wetgeving en ok de keunst en filesefie over de hiele wereld bin d'r-op baseerd, wat veurnaemelik in de Westerse beschaeving tot utering kommen is.

Mit de Verlochting, de scheiding van karke en staot nao de Fraanse revolusie, en de wetenschoppelijke revolusie in Europa en de Verienigde Staoten van Amerike is de invloed van et kristendom en daormit van de Biebel op et eupenbaore leven ofneumen. D'r ontston ok bi'j veul meensken twiefel an de goddelike oorsprong van de Biebel.

Pattie wetenschoppers, waoronder pattie archeologen, nemen de Biebel as uutgaangspunt. De meeste wetenschoppers zien de Biebel as een kultureel, literair en religieus dokement.

Der beståt ouk een artikel "De Verlochting" mid meyr informaty oaver dit underwarp

Et Oolde Testement[bewark | bronkode bewarken]

Deutero-canonieke boeken[bewark | bronkode bewarken]

De koncilies van Florence (1441) en Trente (1546) bevestigden de plak van de zogenaemde deutero-kanonieke boeken in de kanon van de Biebel, die ze ommes al in de Septuagint hadden, en ok in de Vulgaat behullen. Et bin de toevoegings op Ester, Judit, Tobit, I Makkabeeën, II Makkabeeën, de wieshied van Salomo, de wieshied van Jezus Sirach, Baruch en de toevoegings bi'j Toevoegings bi'j Daniël. Disse wodden onder invloed van Luther deur de protestaanten as apokrief zien.

Apokriefen van et Oolde Testement[bewark | bronkode bewarken]

Deur liekegoed kattelieken, oosters-orthodoxen as protestaanten wodden Ezra III en IV, Makkabeeën III en IV en Psalm 151 as apokriefen zien.

Et Ni'je Testement[bewark | bronkode bewarken]

Apokriefen van et Ni'je Testement[bewark | bronkode bewarken]

Disse apokriefen buuke niet in 't Ni'je Testement opnömmen. Heur gezag wöd deur de karken niet erkend. t bestaon van pattie apokriefen was altied bekend (zoas et Epistel van Barnabas), aandere bin bekend raekt deur tekstvoonsten zoas die bi'j Nag Hammadi, of aanders bin ze te rekonstreweren uut verwiezingen die vrogge karkvaders geven. De Apokriefen bi'j et Ni'je Testement bin: Haandelings van Petrus, Haandelings van Paulus, Haandelings van Johannes, Haandelings van Tomas, Haandelings van Andreas, Evangelie van Tomas, Evangelie van de Hebreeën, Evangelie van de Ebionieten, Evangelie van de Nazareners, Evangelie van de Egypteners, Evangelie van de Naäsenen, Evangelie van Petrus, Eupenbaoring van Petrus, Verkondiging van Petrus, Evangelie van Maria Magdalena, Epistel van Barnabas en et Evangelie naor Judas. De mieste van dizze boeken beheurt töt 'n vrog christelijke streuming, wulke vandage de dag de Gnostiek of Gnosticisme enuumd wöd.

Nedersaksische Biebelvertaelings[bewark | bronkode bewarken]

In Nederlaand bin der verschillende Nedersaksische Biebelvertaelings en vertaelings van ofzunderlike Biebelboeken maekt. Der bin vertaelings maekt (of ze bin doende mit et opzetten dervan) in et Achterhoeks, Drèents, Grunnings, Stellingwarfs en Twents.

Uutgaonde verwiezing[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Biebel - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.