Naar inhoud springen

Midden-Oosten

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Et Midden-Oosten volgens ien van de meugelike definities (orthografische projektie)

Et Midden-Oosten (Arabisch: الشرق الأوسط, ash-Sharq al-Awsaṭ) is een historische en geopolitieke kontrei in Zuudwest-Azië en Noord-Afrika. Over welke lanen daor krek bi'jheuren bin verschillende opvattings. De term Midden-Oosten bin zie rond 1900 drok op ewodden in et Verienigd Keuninkriek en is in de mieste konteksten in de plaese ekeumen van de term 'Naobi'je Oosten'.

De lanen die miestal bi'j et Midden-Oosten erekend wodden, bin Bahrein, Cyprus, Egypte, Iran, Irak, Israël, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië, Törki'je, de Verienigde Arabische Emiraoten en Jemen.

Klimaot en historische achtergrond[bewark | bronkode bewarken]

Et Midden-Oosten hef over et algemien een hiet en dreug klimaot. Een köppel grote revieren maeken laandbouw meugelik in beparkte gebieden, zoas de Nieldelta in Egypte en de Eufraat en Tigris in Mesopotamië (Irak, Koeweit en oostelik Syrië).

De Vruchtbere Halvemaone, ien van de wiegen van de beschaeving, lig kats binnen et Midden-Oosten. Et is ien van de regio's op Eerde waor de laandbouw ontstaon is en waor ien van de oldste beschaevingen ter wereld tot ontwikkeling kwaamp, die van de Sumeriërs. Sinds die tied hef et Midden-Oosten op et wereldteniel een sleutelrolle espeuld. Et funktioneerde as deurgeefloek tussen et Westen en et Oosten. Zo hadden de Sassaniden beste baanden mit China en leup de Ziederoute deur et Midden-Oosten.

Volken, kulturen, ekonomie en politiek[bewark | bronkode bewarken]

De mieste Midden-Oosterse lanen maeken diel uut van de Arabische wereld. De dichtstbevolkte lanen bin Egypte, Iran en Törki'je, intied dat Saoedi-Arabië et grootste laand is. De grootste socio-etnische groep in et Midden-Oosten bin de Arabieren, evolgd deur Törkse volken, Parzen, Koerden, Kopten, Jeuden, Assyriërs en Grieks-Cyprioten.

In et Midden-Oosten bin drei van de grote godsdiensten ontstaon: et jeudendom, et christendom en de islam. Et Midden-Oosten blif vandaege-de-dag slim belangriek, onder aandere omdat et lieuwendiel van de eerdeulie-veurraoden ter wereld daor in de grond zit. Mit naeme et Arabisch Schiereilaand hef wille van de export van eulie. Deur et dreuge klimaot en de ofhaankelikheid van fossiele braandstoffen drag et Midden-Oosten stark bi'j an klimaotveraandering. Ok wodt der verwacht dat de regio daor barre onder lieden zal.

De maote van politieke en religieuze vri'jheid in vule Midden-Oosterse lanen is beparkt. Politiek en religieus is et ok een roezige regio. Disse onröst warkt deur op aandere dielen van de wereld, beveurbield deur vlochtelingenstromen en deur de betrokkenheid van lanen buten de regio bi'j plaeselike konflikten.

Dit stok is eschreven in et Stellingwarfs van de Kop van Overiessel.


Wikimedia Commons Commons: Midden-Oosten - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.