Kniende (dier)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Kniende
Leefgebied
Wilde kniende

Een kniende (Oryctolagus cuniculus) is een zoogdier en beheurt tot de orde van de haosachtigen (Lagomorpha). Allewel 't iezelig op een knaagdier liek, beheuren de knienen neet tot de knaagdierenorde. De kniende is de enigste soorte uut 't geslach Oryctolagus. 't Mannetjen heet een ram of rammelaar en 't vrouwtjen moer/moor of voedster.

Knienen wonnen vake ehouwen as huusdier, meensen kopen ze dan meestentieds in de dierenwinkel. Een kniende wonnen ehouwen in een kniendehokke, zo'n hokke steet dan meestentieds buten mar wele meensen zetten oek wè binnen.

Beschrieving[bewark | bronkode bewarken]

Knienen zitten wat de grootte angeet tussen de echte haozen en de fluithaozen in. De achterpoten van de knienen bin veul korter as de achterpoten van de haozen, mar langer as dee van de fluithaozen. 't Lief is veul lochter van kleur as de rogge, vake wit van kleur. Oek de onderkaante van de start en de poten bin wit. Knienen leven allinnig van plaantaorig voedsel. Vremd genog eet de kniende oek zien eigen uutwarpsels op.

Verspreiding[bewark | bronkode bewarken]

Knienen koemen oorspronkelijk van 't Iberisch Schiereilaand, daor wönnen ze i-saphan-im eneumd, de naam Spanje is hier van of-eleid. De Romeinen hemmen de knienen laoter in 't Romeinse Riek in-evoerd, knienen koemen noen veural veur in Eurazië; roewweg van Europa tot an Ruslaand en Centraal-Azië. Veerder koemen knienen oek veur in aandere delen van de wereld waor ze in-evoerd wönnen.

Wild kniende[bewark | bronkode bewarken]

't Wilde kniende hef een kop-romplengte van 34 tot 50 centimeter en een lichemsgewich van 1,2 tot 2,5 kilegram. 't Startjen is vier tot ach centimeter lange. Wilde knienen hemmen veurnamelijk een griesbrune kleur, wildkleur of agoeti eneumd. De dieren hemmen oek een roodbrune vlekke in de nekke. De oren hemmen een bruun puntjen, de bovenkaante van de start is zwartbruun. De ziedkaante van 't lief is blauwig gries van kleur, de onderkaante van de start is wit. Dit vuilt iezelig op as e op-ewip wonnen. Bie 't wilde kniende bin de oren minder lang as de lengte van de kop.

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Kniende (dier) - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.