Naar inhoud springen

Gramsbargen

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
(döärstüürd vanaf "Grambarge")
Stadsgezicht Grambargen

Gramsbargen, of older Grambarge, (Nederlaands: Gramsbergen) is een stadtien in de pervincie Oaveriessel en had in 2005 3.103 inwoners (bron: CBS). 't Is elegen tussen 't Overiesselse Hardenbarg en 't Drèentse Koevern en vaalt onder de gemiente Hardenbarg. Grambargen hef sund 1442 stadsrechten en is elegen an de Vechte. 't Is te bereiken via de N34 (Zwolle - Em), de spoorweg Zwolle - Em en 't Kenaal Almelo-De Haandrik.

Geschiedenis

[bewark | bronkode bewarken]

De plaatse wördt sund pre-historische tieden bewoond en in 't Historisch Cultureel Infocentrum Vechtdal stelt ze gerak tentoon det anmit uut 8000 v. Chr. stamt. Lichtkaans vund de Slag bi'j Aone in 1227 in de buurte van Grambargen plaats.

In 1339 is d'r in Grambargen een kestiel ebouwd deur de heer van Grambargen, die an de kruustochten mitedaon zol hebben. 't Kestiel is in 1822 of-ebreuken. In 1593 tiedens de Tachtigjaorige Oorlog wördden Grambargen bezet deur de Spaanse kriegsheer Francisco Verdugo mit as doel Koevern te belegern. In april 1594 wördden Koevern deur prins Maurits ontzet.

Uutgaonde verwiezings

[bewark | bronkode bewarken]