Brummel

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
Brummels
Brummel mit riepe brummels

Brummel is de naam van 't plaantengeslach mit de wetenschappelijke en Latiense naam Rubus. 't Is oek de naam van de vruchen van een paor belangrieke vertegenwoordigers van dit geslach. De 'cultuurbrummel' is ontstaon uut kruzingen van verschillende brummelsoorten, waodeur der gien soortnaam an-egeven kan wonnen. Meestentieds wonnen de rassen van de cultuurbrummel daorumme onder 't geslach Rubus en de sectie Moriferi erangschik.

Bleui[bewark | bronkode bewarken]

De bleui van de brummel is vanof 't einde van mei tot september en de bestuving vient plaose deur insekken, veural deur biejen en hommels. Der bin vruchen vanof augustus.

Ekelogische weerde[bewark | bronkode bewarken]

De brummel is deur zien stekels aorig goed bescharmp tegen dieren dee de vruchen op willen opeten. As e an-esleugen is, nimp de brummel meer en meer ruumte in beslag. Dit biejt dan oek de gelegenheid an bomen zoas de eek um groot te wonnen.

Onkruud[bewark | bronkode bewarken]

De brummel is overal in de wereld eïntroduceerd. Mit name in Zuud-Afrika wonnen disse exoot ezien as een ruudsoorte. Oek in Nederlaand wonnen e soms as een ruudsoorte ezien; as e de ruumte krig geet 't al gauw dronge op mekaar staon. Dit verschiensel wonnen oek wel "verbrummeling" eneumd.

Inhoudstoffen[bewark | bronkode bewarken]

Zoas alle vruchen hemmen oek de brummels een lege pH-weerde, dee kan verschillen van 2,8 tot 3,8. Een liter brummelsap bevat 8-15 gram zuur (gemiddeld 11,5 g), waovan appelzuur 't heufbestanddeel is. De brummel bevat 9 -16 % suker, 't besteet uut glucose en fructose in ongeveer een gelieke hoeveulheid en een klein bietjen saccharose en maltose. De Brix-weerde is 9-14o. Veerder zitten in brummels veural vitemine C. Daornaos bevatten brummels 1% eiwit, 6% koolhydraoten en 1% vet. De energieinhoud van 100 gram brummels is 155 kJ.

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Ofbeeldingen[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Brummel - plaetjes, filmkes en/of geluudsbestaanden.