Bieslook

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Bieslook mit bloemknoppen

Bieslook (Allium schoenoprasum) beheurt tot de lookfamilie (Alliaceae) en is verwant an bolgewassen zo as de u, prei, knoflook en gao zo mar deur. t Is n vaste plant die ofkomstig is uut Europa en Noord-Azië. De bieslook bleuit van juni tot juli, in blauw-roze-violette scharmen. Bie ons komt ok nog wilde bieslook veur. Dit soort planten zörgt veur n voedselveurraod onder de grond die de wienter overleeft, zodat ze in t veurjaor heel gauw op kunnen kommen en kunnen bleuien en zaod maken. Elke 'bol' vormt n nieje bol, mar vaak ok meerdere breudbollen an de wortels. Dit is de ongeslachtelike vorm van voortplanting. Daornaost is der ok geslachtelijke voortplanting, deur zaodvorming.

De plant is pollenvormend (n andere benaming veur zojevormend), en het in de familie de kleinste bolletjes, mar ze bin helemaol geliekweerdig an de, in vergelieking, reusachtige bollen van Amaryllis.

Van de bieslook gebruukt je bie t schrapmaken van eten veural de jonge dunne stengels. De dikkere stengels hen de neiging taoi te worren. De bollen die zich vormen an de uuteinden van de stengels ku'j niet eten. Ze hen n hallusinerende warking en kunnen slimme konsentrasie- en ereksieproblemen veroorzaken.

Inhoudsstoffen[bewark | bronkode bewarken]

In 100 gram bieslook zit:

Energetiese weerde 27 kCal
Waoter 86 g
Koolhydraoten 1,6 g
Eiwit 3,6 g
Vet 0,7 g
Vitamine C 130,5 mg
Vitamine B1 mg
Vitamine B2 mg
Kalsium 60 mg
Iezer mg
Voedingsvezels 6 g

Zie oek[bewark | bronkode bewarken]

Nedersaksies[bewark | bronkode bewarken]

[disse mal bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Bieslook - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
Dit artikel is eskreaven in et westveluwske dialekt van Armelo, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.