Naar inhoud springen

Zalt (smaak)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

   Dit artikel zol soamenvougd mouten worden mit t artikel Zeut, of der daint n dudelker oafboaken tuzzen baaide artikels moakt te worden

Zaltkristallen (NaCl)

Zalt is één van de vief smaken, naos zuut, zoer, bitter en umami.

De zalte smaak wödt veurnamelijk an-emaakt deur de anwezigheid van natriumionen. Aandere ionen van de alkalimetalegroep smaken ok zalt, mar hoe veerder 't van natrium ofgeet, hoe minder zalt 't wödt. De grootte van lithium- en kaliumionen lieken 't meest op die van natrium, de zalte smaak lik der daordeur 't meest op. Rubidium- en cesiumionen bin veule groter, daorumme is de zalte smaak anders.

De zalte smaak van substanties wödt bepaold deur 't te vergelieken mit natriumchloride (NaCl, oek wel keukenzalt enuumd), die een index hef van 1. Kalium, in de vorm van kaliumchloride (KCl), is 't heufdingrediënt in zaltvervangers, en hef een index van 0,6 veur de zalte smaak.

Aandere monovalente ionen, bieveurbeeld ammonium, NH4+, en divalente ionen van de eerdalkalimetalegroep van periodieke tebel, bv. de ionen calcium en Ca2+ zörgen vake veur een bittere smaak in plaatse van een zalte smaak, ok al kunnen ze drek deur de ionkanalen van de tonge gaon, die eenzelfde actiepotentiaal teweegbrengen.

Dit artikel is eschreven in 't Klanenbeeks