Naar inhoud springen

Woenkamer

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

De woenkamer is een kamer in een huus waor 't dagelijks gezinsleven zich ofspeult. In een woenkamer van vandage de dag wonnen vezite ontvangen, tillevisie ekeken en in veule huushouwens oek egeten. In de woenkamer steet meestentieds de boekenkaste van 't gezin. In de woenkamer steet haos altied een zithoek mit zitstoelen. 't Is vake één van de grootste vertrekken van een huus en is meestentieds op de begaonde grond, veur zoveer 't neet um een appartement in een flat geet of zokswat.

De woenkamer in de vorm zoa-w dat noen kennen, is in stadsbebouwing in de 20e eeuw ontstaon. To de huzen van 't 'gewone volk' groter wönnen, wönnen de samen-evoegen woenkamer/slaapkamer mit besstee escheien in amparte woen- en slaapvertrekken. Bie de riekere luui was 't al eeuwenlange de zogenaamde selon dee de functie van woenkamer vervullen.

Op 't plattelaand, in boerderiejen, speulen 't dagelijks leven zich vake of in de (grote) zit-/woenkeuken. De heerd was allinnig veur 't zundaas ontvangen van volk, verjaardagen of bie hoog bezeuk. Bie ouwere boerengezinnen vient disse scheiding vake nog plaose, en is de keuken 't centrum van 't huushouwige.