Wienbargen (Deutekem)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Wienbargen (Nederlands: Wijnbergen) is een darp in de gemeente Deutekem en gedeeltelek in de gemeente Montferland in de previnsie Gelderland in Nederland. Ut wordt van Deutekem escheiden deur den Olde Iessel. Der woont in het darpken in 2005 een paar duzend mensen. Ok is der een klein kasteeltjen, de Kemnade. Wienbargen had vrogger ok zien eigen treinstation, dat later station "Deutekem-West" wodden. Halte Wiemberge het altied in Dörkum gestaon (de Haop) en is genuu:mp naor 't derp in de gemeente Bergh dat aan de Haop grenst. Moar met de opening van ut station "Deutekem-de Huet" wodden ut station eslotten. Ut stationsgebouw uut de joaren '50 van de 20e eeuw steet der nog wal en dut now dienst as kantoor van een architectenburo.

Twee Wienbargens[bewark | bronkode bewarken]

Wijnbergen is in de joaren '80 op-edeeld in een Deutekems deel en een deel van de vroggere gemeente Bargh (now gemeente Montferland), woar ut dan toe altied helemoale bi-j-eheurd had. Het deel van Deutekem is het grootst, et hef zien eigen karke dèn an de Broamptseweg ligt. Net buten het darp is een groot bedrievenpark dat doorlöp tot aan de gemeentegrenze met Montferland.

Zelf zeggen de luj: Wiemberge (met 'n driepoot).

Het deel van Montferland is umsgeveer net zo groot wat oppervlak an geet, moar in tegenstelling tot het Deutekemse deel is ut zeer dun bevolkt. Er woont umsgeveer 100 mensen.

Plan Wienbargen[bewark | bronkode bewarken]

Het is de bedoeling dat zudelek van de Deutekemse wiek Dichteren 1000 woningen worden ebouwd om nog meer mensen te huusvesten in de gemeente. Ook is eind 2004 beslotten dat er een derde brug over de Olde Iessel ebouwd wordt zodat niet iederene deur det stad hoeft te rieden.