Bargh

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Huus Bargh

Bargh (Nederlands: Bergh) was tot 1 januari 2005 een gemeente in de previnsie Gelderland. De gemeente had op 1 januari 2004 18.390 inwoners en had op het moment van opheffen een oppervlak van 74,98 km² (woarvan 9 km² water).

Bergh als gemeente is ontstoan uut de heerlekheid Land van den Bargh; er besteet geen plaatse waarnaar de gemeente is enuumd In 1863 verloor Bargh land aan de toenmalige gemeente Gendringen. Op 1 januari 2005 ging Bargh met de buurgemeente Diem op in de ni-je gemeente Montferland.

De plaatse kreeg op 8 september 1379 stadsrechten van Graaf Willem I (Willem van den Bargh). In 's-Heerenbarg steet het kasteel Huus Bargh, woar de heren van den Bargh huusden. Het stadjen is interessant veur toeristen en geïnteresseerden in geschiedenis um te bezuken. In het kasteel Huis Bergh bunt völle schilderi-jen van olde Italiaanse meesters te bezichtigen. Disse kunstcollectie was eigendom van de letste bewoners van ut kasteel, de textielmagnaat Van Heeck. Van Heeck hef noa zien dood ut kasteel en de hlee inventaris noa-eloaten an de Stichting Huus Bargh, dèn ut kasteel now beheerd. In de directe umgeving ligt het natuurgebied Montferland dat deur fietsers, wandelaars en peerdrieders druk bezocht wordt.