Naar inhoud springen

Verdan

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Verdan (ondertitel: Overijssels tijdschrift) was een glossy tiedschrift in 't Nedersaksisch, det in Oaveriessel pervinciebried verscheen van meert 1999 töt jannewari 2005.

Verdan was een uutgave van de Schrieversbond Overiessel (SBOv; in 1996 opericht op initiatief van Bert Wolbert) in samenwarking mit de Iesselakkedemie, 't Van Deinse Instituut en de Overijsselse Bibliotheek Dienst. In 't blad stunden literaire bi'jdrages, neulstokkies en verschillende rubrieken, alles mit een link naor Oaveriessel.

Mit een paar jaor kun 't niet meer verdan deur gebrek an centeri'je. 't Was duur in de productie en d'r waren niet genog adverteerders.[1] Begun 2005 wördden 't tiedschrift opeheven, mit bij wieze van leste uutgave een vertellegies- en gedichtenbundel mit cd. Daorin schreef Herman Hannink uut Raolte det e mienden det der gien draagvlak was ebleken veur een Oaveriessels tiedschrift, umdet Oaveriesselaars heur identificeert mit de eigen plaatse (en Twente mit de eigen regio), meer as mit de pervincie.

Bert Wolbert zat vervolgens now in de redactie van 't in 2010 operichte en in 2021 estopte digitale tiedschrift Van over de Iessel, een initiatief van de SBOv, de Iesselakkedemie, Twentse Welle en de pervincie Oaveriessel.

Literetuur[bewark | bronkode bewarken]

  • Jannie Bakker-Rietman en Frank Löwik (2008), Streektaalliteraturen in Overijssel. In Henk Bloemhoff, Jurjen van der Kooi, Hermann Niebaum en Siemon Reker (red.), Handboek Nedersaksische Taal- en Letterkunde. Assen: Van Gorcum
  • Tiedschrift Verdan (red.) (2005), Verdan: gedichten en verhalen uut Oaveriessel in de streektaal, mit cd, Hengel, Ov.: Uitgeverij Elbertinck/Stichting Verdan

Rifferenties[bewark | bronkode bewarken]

  1. de Stentor, woensdag 29 september 2010: 'Streektaal in 'Van over de Iessel' digitaal'
Dit stok is eschreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.