Overleg:Streektaol

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Nå navigaty springen Nå söken springen

Streektaal "niet tot weinig biedraogen" an 't Nederlaands?[bronkode bewarken]

"Summige mèensen dèenkt dat een streektaol hetzölfde is as een dialect, maor dat is niet zo. Een streektaol hef zuk ontwikkeld as aparte taol en hef niet tot weinig biedraogen an de totstaandkomming van het Nederlaands."

Wie zien definitie is dit? Gien wetenskoppelijke, liekt mi'j. Ze twiefelt d'r lestentieds trouwens an of de Vlaomse ienvloed op 't Standaardnederlaands wal zo alomvattend ewest hef en de Nedersaksische/Duutse zo luttel. Van Drentsetaol.nl (vetdrok mienend):

"Hiel lang is dacht dat de invloed van ’t Zuud-Nederlands op de standaardtaol slim groot west hef. De rieke lu oet ’t zuden vluchtten nao de val van Antwarpen (1585) naor Amsterdam en namen heur taol met. Dizze mèensen weurden doe de culturele bovenlaog van Holland en zo is lang dacht dat zie de taol ok slim beïnvloed hebt.
Nicoline van der Sijs hef in heur in 2004 verschenen boek (Taal als mensenwerk, het ontstaan van het ABN) overtugend antoond dat dit een mythe is. De invloed van ’t Zuud-Nederlands hef nooit groot west. Umdat ‘t volk oet Antwarpen dervan oetgung dat ze wal gauw weerum kunden, pasten ze zuch niet an. Ze integreerden niet en hadden dus haost gien invloed op de taol. De invloed van Duutse en Oost-Nederlandse dialecten op de standaardtaol hef altied veul groter west. Oet dizze gebieden bint over een veul langere periode veul grotere aantallen immigranten hen Amsterdam kommen. Boetendes wolden dizze mèensen in Amsterdam blieven. Zij integreerden en beïnvloedden daorom de taol wal.
De grote stroom immigranten oet ’t zuden duurde maor kört (van 1580 – 1599) aj ’t vergeliekt met de aalgedurige stroom immigranten oet Duutslaand en Oost-Nederland.
Ok ’t belang van de Statenvertaoling (1618-1619) is zwaor overschat, zeg Van der Sijs. Op blz. 142 van heur boek kuj lezen: ‘De Statenvertaling verscheen op een moment dat er al vele toonaangevende werken aan de standaardisering van de taal waren gewijd, waardoor de Statenvertaling de rol van navolger kreeg en niet die van initiator.’
De oostelijke en veural Hoog- en Nederduutse invloed op de biebeltaol was veul groter as de Zuud-Nederlandse of Hollandse."

Ni'jluuseger 19:51, 25 aug 2007 (CEST)[reageer]

Welk dialekt[bronkode bewarken]

Welk dialekt is dit? 81.205.234.85 13:32, 2 juli 2007 (CEST)

't Sig d'r uut as Midden-Drèents. Ni'jluuseger 11:22, 3 juli 2007 (CEST)

Nevvens mie was t n menge van Midden-Drìnts en Noordvelds. Ik heb der mor Midden-Drìnts van môkt 81.205.234.85 14:27, 3 juli 2007 (CEST)