Overleg:Bisschopsschaanze

Sydinhold wördt neet understöänd in andere språken.
Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Name Bisschopsschaanze[bronkode bewarken]

De Bisschopsschaanze is anelegd in 1665 umdet Bommen Berend, bisschop van Münster, 't laand binnen dreigde te valen. In een tekst uut 1413 is in dezölfde contreien spraoke van een kenaal, de Bisschopsgraven. Kan det kenaal van invloed ewest hebben op de name van de schaanze, of hef der det niks mit van doen?

In 1413, blek uut 't archief van 't Zwartewaterklooster, wezen de arfgenamen van de marke van Roevène en de marke van Dalsen kenaal de Berendesgraven (later Beentjesgraven enuumd) an as markegrèenze: "Den Hoidijk up Berendesgraven daer van voirt up an des Bisschopsgraven als die langes wijze toenerwaert". Eciteerd in: J.P. van den Berg c.s. (1986), Van Reestdal tot Beentjesgraven. Van Kievitshaar tot Kievitsnest, Zwolle: Natuur en Milieu Federatie Overijssel, blz. 155.

Bisschopsnamen van véur Bommen Berend zult verwiezen naor de bisschop van Utrecht, die 't Aoversticht in bezit had. Neemt de buurtschop Bisschopswetering in de Mastenbroekerpolder, ontgonnen deur bisschop Jan van Arkel.

(Bij Drachten ligt der drei begraven die meugelk Münsterse saldaoten waren; det wördt de bisschopsgraven enuumd, wat mit 't bovenstaonde niet in toezel mut wörden ehaald.)

Ni'jluuseger (overleg) 23:57, 5 nov 2021 (CET)[reageer]