Oostzaan

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Gemaente Oostzaan
Vlagge van de gemeante Oostzaan Waopn van de gemeante Oostzaan
(Vlagge van Oostzaan) (Waopen van Oostzaan)
Lokatie van de gemeante Oostzaan
Lokatie van de gemeante Oostzaan
Informasie
Proveensie Noord-Holland Noord-Holland
Heufdplaatse Oostzaan
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
16,13 km²
11,49 km²
4,63 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
9.248 (1 januari 2007)
694 inw./km²
Koordinaten 52° 27′ N, 4° 52′ O

Koördinaoten: 52° 27′ N, 4° 52′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A8, A10
Netnummer 075
Postkode 1510, 1511
Offisiële webstie www.oostzaan.nl

Oostzaan is een darp en gemeente in de Zaanstreake in de Nederlandse previnsie Noord-Hollaand en hef ne oppervlakte van 16,13 km² (woarvan 4,63 km² water). De gemeente Oostzaan mek deel uut van de plusregio Stadsregio Amsterdam en zol zo rundum et joartal 800 et leavenslichte hebben ezene. Oostzaan is samen mit Westzaan en Assendelft een Moderdarp van de regio Zaanstreek. Dit höld in dat Oostzaan et oldste darp is in de Zaanstreake samen mit Westzaan en Assendelft. Oostzaan mek ok deel uut van ne bi-jzundere historie wat betröf de scheepvoart van de VOK en WIC en den bouw van disse skeape. Zo hef Oostzaan ok euren eigen zeerover ehad, Claes Compaen. Hi-j was vanof de Nederlanden uutgevoarn as legaal kaperkapitein, in et bezit van kaperbreven, moar al raps begun hee scheape veur eigen reakening te veroaveren, in et Engelse Kanaal, in de Middellaandse Zee, an de Afrikaans-Atlantiese kuste, tot in de Caraïben an too. Den buit maakten hi-j te gelde an de kuste van Ierlaand, later in Salé en an de Barbariese kuste.

Et darp Oostzaan hef ne hervormde kruuskarke uut (1760), de Grote Karke, mit doarin twee scheepsmodellen dee-t herinnert an de tied dat Oostzaan ne belangrieke zeevoarende gemeenschap was.

In den Zaansen streektaal wierden de inwonners van Oostzaan vrögger "doppehokkers" eneumd. In dizzen streaktaal bestoat ok verscheidene soorten dialekten, woarbi-j Oostzaan ok heur eigen dialekt hef. Et lik mit sommige weurde op et Zaans moar et verskilt van et Zaans, woarbij een noadrukkelek anweazegen "UI" in weurde uutesprokken wöd. Net as in de rest van de Zaanstreake heur i-j mangsmoal nen "k" in plaatse van nen "ch" dus school wöd "skool" en schoap "skaap" en goa zo moar deur. Den Oostzaansen taal hef nog völle meer zegswiezen en weurde dee'j könt vinden in bookvorm in Oostzaanse winkels of in de grotere bookhandels. Der is een book ovver uutebracht enaamd: "Wat ons nag te binnen skoot" Hier wodt de Oostzaanse weurde uutelegd en vertaald.

Aandere buurtschoppen in de gemeente[bewark | bronkode bewarken]

Buurtschoppen:

Oostzaan in de geskiednis[bewark | bronkode bewarken]

  • Claes Gerritszoon Compaen (15871660), koopvoarder, reder en zeerover, wierd geboorn in Oostzaan.
  • Jacob Cornelisz. van Oostsanen, kunstschilder, leafden van 1470 tot 1533.
  • De supermarktketten Albert Heijn kump voort uut een Oostzaans gezin. Hi-j had een krudeneerswinkeltjen in de Karkbuurte. Vader Heijn gaf zien winkeltjen ovver an zienen zönne Albert Heijn. Nen olden Albert Heijn winkel, woarvan ezegd wöd dat et een replika is van et eurspronkeleke krudeneerswinkeltjen is terögge te vinden op den Zaansen Schans.
  • Vlak noa de Tweeden Wealdkrieg beheurden Oostzaan tot de riekste gemeenten van Nederlaand. Et was ok een 'rood bolwark': Bi-jnoa de helfte van de Oostzaners stemden op de Kommunistiese Parti-j Nederlaand. (Bi-j de gemeenteroadsverkiezingen van 2002 behaalden GreunLinks 25,7% van de stemmen.)

Uutgoande verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Galleri-je[bewark | bronkode bewarken]