Naar inhoud springen

Kwispeldoor

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Een 19e eeuwse kwispeldoor, uut Amerika

Een kwispeldoor is een spiejpotjen of een bakjen um in te spiejen. 't Is bedoeld um spieje en sliem uut de mond in op te vangen. Vrogger stungen der in kefees soms kwispeldoors waor oek de ressen pruumtebak in uut-espiejd konnen wonnen.

Kwispeldoor is of-eleid van 't Portugese woord cuspidor, dat spiejpotte betekent. 't Woord en 't gebruuk um een potte veur 't spiejen te gebruken, kwam via de VOC naor Nederlaand. Een deel van Indië was véúr de verovering deur Nederlaand in hanen van de Portugezen - de zeeluui en haandelaren nammen de 'cuspidor' van ze over.

Vake zag een kwispeldoor der uut as een vaoze, ze wanen meestentieds van (versierd) diggelwark, keuper of email.

In de 19e eeuw was spiejen in Europa neet zo netjes meer. To verschenen oek de bordjes Niet spuwen (neet spiejen) in bieveurbeeld trams, treinen, karken en kefees. Want in openbaore ruumtes spiejen, dat du-j neet.

In grote delen van Azië is spiejen in 't openbaor nog heel gewoon. Alles wat ofval is, mut uut 't lief, vient de Aziaat. In Azië vie-j daorumme nog de heeltied spiejbakken. Sins 't begin van de 21e eeuw prebeert China 't spiejen in 't openbaor an te pakken. Dit dut China um een goeie indrok te maken op toeristen en toekomstige zakeluui.

Nedersaksisch

[bewark | bronkode bewarken]


Wikimedia Commons Commons: Kwispeldoor - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.