Naar inhoud springen

Hoarle (Healdern)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Hoarle of Hoarln is n doarp in de gemeente Healdern in Sallaand, in t midln van Oaweriessel. t Har op 1 januwoari 2007 ongevear 2200 inwonners. t Ligt ongevear 8km van Roalte en 6 km van Nijverdal.

t Bevolkingsantal is de leste joarn terugge elop van roond de 2300 noar 2200, en bungelt dr n betn umhen. de Hoarlse groond beslöt n kwart van de gemeente Healdern.

Frans Nije Bijvank is eenn dee't in t Oost-Sallaands van Hoarle schrif.[1]

Geschiedenis

[bewark | bronkode bewarken]

De name Hoarle besteet uut "Hoar", wat lange heugterugge beteekend, en "le" wat bosriek gebeed met oopen plekke vuur weidegroond beteekend. Hoarle wordn al in 1244 enuumd. Dr wördt dan espreukn oaver boerderieje "Smethinc", det noe nog kunnig is in de name "Smeenk". De katholieke karke van t dorp steet precies tussen de beide oale greupe van boerderiejen in. Um de karke hen is in tweehonderd joar tied de rest van t dorp ebouwd.

An de zuudkaante van t dorp hej t natuurgebeed Sprengenberg, wat in de volksmoond gewoon nen barg enuumd wördt. Boven op nen barg steet de gelieknamige villa van nen Almelosen katoenboer Van Wulfften Palthe. Den wördn doar in 1903 neerzet.

Uutgoande verwiezing

[bewark | bronkode bewarken]

Rifferenties

[bewark | bronkode bewarken]
  1. 't Verhaal Pinkn deur Frans Nije Bijvank, oet De Nieje Tied 8 (meert 1999)