Heracles Almelo

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk

Heracles Almelo is nen profvootbalklub oet Almelo, op ericht op 3 mei 1903 en doarmet ene van de oaldere profvootbalklubs van Nederlaand. Ze spölt in t Polmanstadion.

Heracles weud kampioen van Nederland in 1927 en 1941. Doarnoa had 't nog ne kleaine opleawing midden joare zesteg, mar noa de degradatie in 1966 spölden ze zowat onafebroken in de Eerste Divisie, tot ze doar in 2005 kampioen van weuden. In de Eredivisie dee Heracles 't völ better as de meaiste leu verwacht harren. Ze hoofden in geneen joar noakompetisie te spöllen en eainegden soms zölfs in de subtop. In 2012 hoalden ze de finale van de KNVB-bekker, in 2016 wonnen ze de play-offs veur Europees vootbal. Hierdoor geet de club in 't sezoen 2015/16 veur 't eerst Europees vootbal spöllen.

Naam[bewark | bronkode bewarken]

De klub is eneumd noar n Grieksen haalfgod Herakles. Der bunt leu in Nederlaand dee't n name van de klub oetsprekt as HEE-rakles, moar anhangers van de klub, en ok verslaggevvers as Tom Egbers zegt He-RAA-kles. In 't Oaldgrieks loog 't akseant op de leste lettergreep, met ne perispomenè (circumflexum): Ἡρακλῆς 'HeraKLÊS'. In Nederland wödt 't Grieks meestentied volgens de Latiense dreesyllabenwet oetspreuken. In dat geval zol de platte oetsproak met 't akseant op n veurleste lettergreep good wean. De oetsproak met de klemtoon an 't begin keump woarschienlek van de Latiense noam Hercules.

Crystal txt.png Dit stuksken is nog maer n knöpken. Wi'j neugt ow um dissen knop te loaten bleuien.