Haorlemmerliede en Spaornwolde

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Gemaente Haorlemmerliede en Spaornwolde
Vlagge van de gemeante Haorlemmerliede en Spaornwolde Waopn van de gemeante Haorlemmerliede en Spaornwolde
(Vlagge van Haorlemmerliede en Spaornwolde) (Waopen van Haorlemmerliede en Spaornwolde)
Lokatie van de gemeante Haorlemmerliede en Spaornwolde
Lokatie van de gemeante Haorlemmerliede en Spaornwolde
Informasie
Proveensie Noord-Holland Noord-Holland
Heufdplaatse Halfweg
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
20,86 km²
14,86 km²
6,00 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
5.471 (1 juli 2006)
368 inw./km²
Koordinaten 52° 24′ N, 4° 43′ O

Koördinaoten: 52° 24′ N, 4° 43′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A9, N200, N202
Netnummer 020, 023
Postkode 1165, 2060, 2061, 2064, 2065
Offisiële webstie www.haarlemmerliede.nl

De vroggere gemeente Haorlemmerliede en Spaornwolde (Nederlands: Haarlemmerliede en Spaarnwoude) ligt in de Nederlandse provinsie Noord-Holland, met ne oppervlakte van 20,86 km². t Gebeed is n röstig tovlöchtsoord as plattelandsgemeente in de verstaedelikte Randstad. Den anleg van t vri'jetiedsgebeed Spaornwolde hef de gemeente van n veural boerenstraeke veranderd in ne plaatse, waor ok stadsen geerne mögt kommen om te kuiern, fietsen, vissen, scheuvelen, golfen, te geneten van de natuur en te vaoren.

Daornaast besteet der bedrievigheid in de gemeente. De industriegebeden van Halfweg en Spaorndam bunt zoveul in greutte to-enommen dat zi'j neet meer in ne kenschetse van de gemeente meugt ontbrekken.

De gemeente besteet uut de volgende plaetse:

Geschiedenis[bewark | bronkode bewarken]

De gemeente Haorlemmerliede en Spaornwolde is ontstaon op 8 september 1857 deur samenvoging van de gemeenten Haorlemmerliede en Spaornwolde. t Oorspronkelike veurstel was um de ni'je gemeente Haorlemmerliede te neumen. Onder drök van verzeuken van inwonners van Spaornwolde is hieran den name Spaornwolde to-evoogd. Dit umdat Spaornwolde wietweg t oldste darp van dee twee was en ok al eeuwenlange as sentrum op t gebeed van godsdeenst en onderwies veur darpen in de umgaeving deenden.

Op 27 september 1863 bunt de gemeentes Houtriek en Polanen Halfweg en umgaevink en Zuudschalkwiek (teggenwoordigen wiek Schalkwiek in Haorlem Zuudoost to-evoogd. Nao de inpoldering van t Holtrak, n deel van t IJ, in 1874 kwam der n groot stuk land bi'j: de Holtrakpolder.

Op 1 mei 1927 was der ne ni'je indaeling van de gemeentegrenzen rondumme Haorlem, waorbi'j de gemeente Haorlem duftig wierd uutebreid. Den gemeenten Schoten en Spaorndam gingen op in de gemeente Haorlem. Veur Haorlemmerliede en Spaornwolde betekkenden dit dat de Weerderpolder, en daelen van de Veerpolder, Zuderpolder en de Romöllepolder an Haorlem wierden of-estaon.

Op 1 oktober 1963 wierd de rest van dizze polders an Haorlem aoveredragen. Hierbi'j wierd t darpsken Zuudschalkwiek dele van de gemeente Haorlem.

In 1963 en 1970 is n groot deel van de Holtrakpolder aoveregaon naor de gemeente Amsterdam. Dit ging neet zunder stried. Zo wierd Ruugoord, naodat de oorspronkelike bewonners vort waren egaone, bewond deur teggenstanders van de inname. Ok den tomaoligen börgemeister Frank IJsselmuiden hef zich altied fel uutelaoten teggen de uutbreiding van t Amsterdamse Havengebeed.

Uutgaonde verwiezing[bewark | bronkode bewarken]

  • Gemeentelike webstae
  • Webstee van de gemeente Haorlemmerliede. Met tostemming is n gedeelte aoverenonmen.

Galleri'je[bewark | bronkode bewarken]

Dit artikel is eskreaven in et achterhooksk, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.