Grote lampepoetser

Oet Wikipedie, de vraaie enzyklopedie
Gao naor: navigasie, zeuk
Lampepoetsers
Een lampepoetser
Typha latifolia - laialehine hundinui.jpg

De grote lampepoetser of gewoon lampepoetser (Latien: Typha latifolia), is een tot ruum twee meter hoge plaante van voedselrieke oevers mit lange grote blaojen, en een kerakteristieke brune segare an 't uuteinde van zien stengels. De plaante bleuit in juni tot en mit juli mit de mannelijke aore meestentieds drek boven de vrouwelijke lochbrune aore, waoran de bloemen vastezitten. Bie riepheid bin de vrouwelijke aoren zwartachtig bruun; de segaren. Bie de kleine lampepoetser bin de riepe segaren geelachtig tot greunachtig van kleur. De lampepoetser wonnen zo eneumd umdat 't in een bietjen of een poetsding van een lampe liek.

Verspreiding[bewark | bronkode bewarken]

De lampepoetser kump vake veur an de waoterkaanten in iezelig voedselrieke umstandigheen en in zure, voedselriek wönnende vennen en plassen. De plaante kump neet veur an grote open waoters. De plaante kan zich onder gunstige umstandigheen aorig vlogge deur middel van wortelstokken verspreien.

De lampepoetser steet bekend as een bescharmde plaantensoorte, mar steet neet op de rooie lieste en oek neet op de Lieste van wettelijk bescharmde plaanten in Nederlaand en op de lieste van wettelijk bescharmde plaanten in België.

Gebruuk[bewark | bronkode bewarken]

De edreugen riepe bleuiwieze wönnen deur kienders wel an-esteuken en gebruuk as stinksegare. De pluize uut de riepe bleuiwieze is heel hendig bie 't anmaken van een vuur. De wortelstokken bin iezelig zetmeelriek en een bron van voedsel bie extreme overleving. In 't veurjaor kunnen de jonge knoppen egeten wönnen as een soort asperzie.

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Zie oek[bewark | bronkode bewarken]

Uutgaonde verwiezing[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Grote lampepoetser - plaetjes, filmkes en/of geluudsbestaanden.