Naar inhoud springen

Geertrudenbarg

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Gemaente Geertruudenbarg
Vlagge van de gemeante Geertruudenbarg Waopn van de gemeante Geertruudenbarg
(Vlagge van Geertruudenbarg) (Waopen van Geertruudenbarg)
Lokatie van de gemeante Geertruudenbarg
Lokatie van de gemeante Geertruudenbarg
Informasie
Proveensie Noord-Braobant Noord-Braobant
Heufdplaatse Geertruudenbarg
Geografie en bevolking
Öppervlakte
 - Laand
 - Water
29,86 km²
27,02 km²
2,84 km²
Inwonners
Bevolkingsdichtheid
20.766 (1 juli 2006)
769 inw./km²
Koordinaten 51° 42′ N, 4° 51′ O

Koördinaoten: 51° 42′ N, 4° 51′ O

Aoverig
Belangrieke verkeersaoders A27, A59
Netnummer 0162
Postkode 4930-4944
Offisiële webstie www.geertruidenberg.nl
Straot anzicht)
Huus an de Venestroate: Inde Vrachwage (1646)

Geertrudenbarg is ne stad en gemeente en veurmoalige heerlekheid in et noordwesten van Noord-Broabant. Vanof 1 juli 2006 had Geertrudenbarg 20.766 inwonners (bron: CBS). De stad Geertrudenbarg ligt an de westziede in ne bochte van den Donge. Doar teggenoaver an de oostziede ligt et teggenwoordig grotere Raamsdonksveer; kortbi-j in et westen ligt Drimmelen en Made. Andere plaetse dichtbi-j Geertrudenbarg bunt Dordrecht, Oosterholt en Breda.

Geskiednis[bewark | bronkode bewarken]

Den name van Geertrudenbarg kump van Gertrudis van Nijvel, dee hier in de 7de eeuwe op nen barg (bulte) n klooster zol hebben bouwt. In de stad bunt alleneg gin resten van bewonning an-etroffen van veur de 11de eeuwe. Geertrudenbarg maken deel uut van et groafschap Hollaand en et ni-jere Gewest Hollaand, en was de eerste plaatse in et groafschap dee stadsrechten kreg, in 1213. Vanwaege de strategiese ligging kon de stad zich veurspoodig untwikkelen, en wöd ok wal "Slöttel van Hollaand" eneumd. Geertrudenbarg wodden in 1319 ommuurd mit rondelen en poorten. An de bleujtied kwam n ende met de veroavering in 1420 deur de Kabeljauwsen Dordrecht en den Sint-Elisabethsvlood van 1421. De stad wodden zwoar beschadigd, verloor eur handelsbestoan en raken veul van eure veurrechten kwiet.

De strategiese ligging maken Geertrudenbaerg ok n gewild bezit veur mekare bestriedende meugendheden. Zo wisten tiedens den Tachtigjoarigen Oorlog de Spanjoarden de stad te kopen in 1589 van de Engelsen, dee aelek an de ziede van de jonge Republiek vochten. Veer joar loater heroaverden Prins Maurits de stad wier. Ok in de Franse tied wödt de stad in-enommen deur vi-jandeleke tröppe.

Met de vorming van et Veraenigd Könninkriek der Nederlaanden in 1815 gingen de Fransen vort en wodden de stad underdeel van de previnsie Noord-Broabant.

Geertrudenbarg hef ne schutteri-je en is lid van de Nederlaandse Veraeniging van Vestingstaedn.

Gemeente[bewark | bronkode bewarken]

Sinds de gemeenteleke herindaeling beheurt dizze darpen bi-j de gemeente Geertruudenbarg:

Bezeensweerdig[bewark | bronkode bewarken]

Geertruudenbarg ligt an den raand van et nasionale natuurgebeed De Biesbosch, dat met verskillenden rondvoartbootn te bekieken is. De markt in Geertrudenbarg hef völ olde koopleuhuze.

In Raamsdonksveer is et Nationaal Automuseum evestigd.

Uutgoande verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]