Naar inhoud springen

Boerkabeljauw

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Boerkabeljauw

De boerkabeljauw (N.B. naam is n neosassisme, over enommen oet t Afrikaans, maor neet bekend in t Nederlaands of Nedersaksies, Argyrosomus japonicus) is n straolvinnige vissoort uut de familie van de ombervissen (Sciaenidae) en kömp veur rondumme de kust van Zuud-Afrika, en in Australië. t Is n geliefde eetvis. In t Afrikaans hit e boerkabeljou, in t Zuud-Afrikaans Engels steet e bekend as de dusky kob en in t Australies-Engels as mulloway of jewfish. De boerkabeljauw is groter as de Indiese kabeljauw. De boerkabeljauw is niet verwaant an de Atlantiese kabeljauw.

De soort is veur t eerst wetenschappelik beschreven in 1843 deur Temminck & Schlegel.

Leefgebied[bewark | bronkode bewarken]

De vis is zilver van kleur en hef n raos schiensel op de rogge. Kenmarkend is de rie paorelachtig witte stippen op zien zied. De gemiddelde grote van n boerkabeljauw die evöngen wörden is n kilo of vuuftiende, mer hij kan wel tot vuufenzeuventig kilo zwaor wörden.

Gewoonten[bewark | bronkode bewarken]

De vis zie'j veural in de golven en in riviermonden. De volwassenen schieten kuit op aoflaandige riffen. De vis jaagt samen in schoelen en migreert swienters naor t kustgebied van KwaZoeloe-Natal um kuit te schieten. Ze vreten veural kleinere vissen, Kaapse pielinktvis, gewone pielinktvis en schaoldieren.

Bronnen[bewark | bronkode bewarken]

Dit artikel is eskreaven in et westveluwske dialekt van Nunspeet, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.