Naar inhoud springen

Barghuzen (Heerde)

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Barghuzen (Nederlands: Berghuizen) is n buurtschap in de gemeente Heerde, in de Nederlandse provinsie Gelderland. t Ligt in t noorden van de gemeente an t Apeldoorns Kanaal, zo'n zeuven kilometer ten noorden van Heerde. De buurtschap ligt bie de inmiddels esleuten Barghuzer Papierfabriek.

Geschiedenisse

[bewark | bronkode bewarken]

In de buurtschap, an de weg die now de Belt hiet, lag vrogger de Hof te Berinchuijsen die eertieds de Arnsberg hiette. Disse hof is t stamgoed van de familie Bentinck en hef vanof ongeveer 1400 töt 1809 voortdurend in t bezit van disse familie ewest[1]. t Goed ston in de loop der tied onder verschillende namen bekend: Berchuys(en), Berencamp, Beringhuijs[2]. t Wordt vervolgens in de 18e eeuw nog Berinckhuys eneumd um vervolgens in de 19e eeuw as Berghuis bekend te staon. In de twintigste eeuw verandert dat in Berghuizen (Barghuzen)[3].

Referensies

[bewark | bronkode bewarken]
  1. Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde: De eerste ginneraosies van t geslacht Bentinck, deur W. Wijnaendts van Resandt, De Nederlandse Leeuw, jaorgang 47 (1929), kolom 259—269 (p. 138-143).
  2. Gelders Archief: Akten belening veur leden van t geslacht Bentinck mit t Beringhuus (olim Arnsbarg) enz.
  3. Heerder Historische Vereniging: Waor lag t stamgoed van t geslacht Bentinck?


Dit artikel is eskreaven in et oustveluwske dialekt van Heerde, in de Algemene Nedersaksiese Schriefwieze.