Naar inhoud springen

Asselt

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Asselt (Oaveriessel)
Asselt (Oaveriessel)
Asselt
Asselt
Asselt
Stephanuskarke in Asselt

Asselt (Nederlaans: Hasselt) is een stad in de gemiente Zwärtewäterlaand, in de Nederlaanse pervinsie Overiessel, elegen an 't Zwärte Wäter.

Asselt is ontstaon in de 9e eeuw. In 1252 kreeg 't stadsrechten. 't Kenaal de Dedemsvaort leup vrogger van de Vechte bi'j Grambargen tot an Asselt. In de jaoren zestig bint grote dielen van 't kenaal edempt.

Tot 2001 was Asselt een zelfstandige gemiente, daornao gong 't mit de buurgemienten Gällemuun en De Sluus op in Zwärtewäterlaand. 't Gemiente-uus van Zwärtewäterlaand stet in Asselt.

In de leste weke van de zomervekaansie veur de basisskoelen viert ze in Asselt 't Euifeest. Vrogger wördden mit 't Euifeest de geslaagde oogst evierd. Tegenswoordig bint der wedstrieden, concerten, versierde straoten, een braderie, een karmis, een gezamelijk mörreneten en de verkiezing van 'Miss Euifeest'.

In 2004 was Asselt te zien in tillevisiereclames van de ministeries van Verkeer en Wäterstaot en VROM veur de promosie van Het Nieuwe Rijden (mit de slagzinne: moderne tieden, tied veur 't nije rieden). In disse reclames bint de breurs Ko en Luuk Doeks (De Doeks uut Asselt) wat riestiel anget de tegenpolen van Bo en Luke Duke uut de Amerikaanse tillevisieserie The Dukes of Hazzard.

Beziensweerdigheden in Asselt bint onder aandere de de Grote of Stephanuskarke (zie foto), 't Olde staduus, korenmeule 'De Zwaluw' en de kalkovens.

Asselters hadden in de umgeving de bi'jname Scheupekukies.[1]

Rifferenties

[bewark | bronkode bewarken]
  1. Schoemaker-Ytsma, A.C.M. (2009), "Zo zegge wi'j det" van A tot Z! (aanvulling) Woorden en gezegdes in het dialect van Nieuwleusen, Ni'jlusen: The Readshop J. Hilbrink