Naar inhoud springen

Adderblad

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
't Adderblad
Een blad van 't adderblad

De adderbladen of edderbladen (Pteridophyta) bint een stam van 't riek van de plaanten. Adderbladen hebt gien bloemen waorin zaoden vörmd wörden en beheurt daorum niet tot de zaodplaanten. Wel hebt alle adderbladen wortels, een stam en bladeren en plaant ze zuch vort deur middel van sporen.

Adderbladen en heur verwanten bint de meeist primitieve plaanten die een waor vasculair systeem ontwikkeld hebt. Alle Europese adderbladen bint kruudachtige plaanten mit bladeren die uut de wortelstok ontspringt. Bij de meeiste soorten is die wortelstok een krupend stuk stengel onder de grond.

De stam van 't adderblad telt duzenden verschillende soorten die verspreid over de hiele wereld veurkomt. In 't bijzonder bint ze overvloedig in tropische regenwolden, umdat hier de belangriekste vereisten an de leefumgeving van de adderbladen – warmte en vocht – saomenkomt.

Tot de Pteridophyta wurden vrogger behalve de adderbladen ok de wolfsklauwen en de peerdenstarten rekend. Tegenswoordig bint ze in aparte stammen plaotst.

Zie ok[bewark | bronkode bewarken]

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Galerie[bewark | bronkode bewarken]


Wikimedia Commons Commons: Adderblad - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.