Zeuvenwoolden

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Vlagge van Zeuvenwoolden

De Zeuvenwoolden (Nederlaans: Zevenwouden, Fries: Sânwâlden) was naost Oostergo en Westergo ien van de drie goën van Frieslaand.

Ontstaon[bewark | bronkode bewarken]

Omdat Bornego ok uutmekeervul in de 14e ieuw, doe et opsplit wodde, was d'r in et zuden van Frieslaand verlet an een ni'j verbaand. Dit verbaand wodde an 't beginne van de 15e ieuw sleuten tussen de Bornegose dielen Bornferd en Schoterlaand en et Westergose Doedingwerstal. Dit verbaand beston oorspronkelik uut zeuven dielen: Bornferd wodde Utingerediel, Aengwirden en Haskerlaand, van Schoterlaand wodde et kustdiel doe Oosterzeesterlaand, en van Doedingwerstal, dat Doniawerstal wodde, wodde et kustdiel Mirderlaand.

Uutbreiding[bewark | bronkode bewarken]

In de 15e ieuw had dit ni'je verbaand niet veul invloed op de Friese poletiek, die was veural richt op Oostergo en Westergo. Mar doe Gaasterlaand, Opsterlaand en de Stellingwarven omdebi'j et jaor 1500 bie et verbaand kwammen wodde et een go mit dezelde rechten as de aandere twie. De laeste veraanderings in de saemenstelling weren et saemengaon van Mirderlaand en Oosterzeesterlaand tot de Lemster Vuufge, laeter Lemsterlaand, wiel aandersomme de Stellingwarven de grieteni'jen Ooststellingwarf en Weststellingwarf wodden.

Kaorte[bewark | bronkode bewarken]

Grieteni'jen in Zeuvenwoolden an et aende van de 17e ieuw
De tien grieteni'jen van Zeuvenwoolden
1 Utingerediel
2 Aengwirden
3 Doniawerstal
4 Haskerlaand
5 Schoterlaand
6 Lemsterlaand
7 Gaasterlaand
8 Opsterlaand
9 Ooststellingwarf
10 Weststellingwarf
Ien stad
S Sloten