Naar inhoud springen

Vierakker

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Vierakker is een darp in de gemeente Bronckhorst in de previsie Gelderland in Nederland. Vierakker werkt heel völle samen met Wichmond en wordt dan ok vake in één oadem met mekare enuumd.

Het darp is onstoan rond de havezate Vieracker. In de 14e eeuw ontstond er een belangriek huus van Henrick van Suderoes, of dat huus toen al middeleeuwse verstarking had is niet bekend. De heufdgebouw wodden begin 1890 af-ebrokken, noadat het ondeugelek was ewodden, en iets ten oosten van de eurspronkeleke ligging opni-j ebouwd. Völle families met invloed hebt in het huus ewoond. In de 20e eeuw woonde Jonkheer Charles Joseph Maria Ruijs de Beerenbrouck in het huus, hi-j was etrouwd één van de dochters de familie Van der Heyde. Toen de Jonkheer in 1936 inens oaverleed wodden hi-j in Vierakker onder grote belangstelling van völle notabelen begraven.

Ondanks dat Vierakker groter was ewodden dan Wichmond (in 1810 had Vierakker 404 inwoners tegenoaver 291 in Wichmond) had het eeuwen lang gin eigen karke. Doar kwam in 1869/1870 verandering in, toen wodden der een Rooms-Katholieke karke ebouwd. Dissen is de Sint Willibrorduskarke enuumd, dèn momenteel (in 2006) wordt restaureerd. Noast de vri-j grote karke stoat der ok een pastorie en een kösterswoning in ut darp.