Stove

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Nå navigaty springen Nå söken springen
Nuvola apps ksig.png Dit artikel is eskreaven in et sallandsk.

n Stove is n holten kissien mit een teste mit vuur um de voeten te warmen.

Warme voeten[bewark | bronkode bewarken]

Gaties bovenin

Um de voeten warm te holden was vrogger de stove n veul veurkommend meubelstukkien. Zowel in huus as in de karke wördden de stove gebruukt, veural deur de vrouwluu.

Konstruksie[bewark | bronkode bewarken]

karkstove mit teste

De stove was van holt, meestal eken, bovenwarks zowat 40 bi’j 25 centimeter en ongeveer 30 cm. hoge. In de boo’mkaante waren gaten eboord in n bepoald petroon. De veurkaante van t kissien was lös mit n lattien an d onderkaante. In t kissien stund de teste, rond van ondern mit n vierkaante boo’mkaante mit n oor deran; vake van stiengoed en verglaasd, zoas n inmaakpotte. In de teste wördden gluunige koolties uut de kachel of t fernuus edoane. Deur de gaten kun de warmte der boven uut kommen en blee’m de voeten waarm. De karkestove hiernoast hef een stienen bovenplate, een deurtien, een droaghengsel en n verzinkte teste. In Duutslaand gebrukelik.

Old gebruuk[bewark | bronkode bewarken]

Vrogger waren der meansen die stoven veur gebruuk in de karkdienst verhuurden. Vake woonden die in de buurte van de karke. Zundaagsmörngs kwamen de karkgangers die in t butengebied woon’n hier bi’j mekare en neumen s winters n warme stove en n psalmboekien mit. Noa de karkdienst brachen ze de stove en t karkboekien weer en drunken dan n kop koffie. Veur n paar stuuvers hadden ze in de karke warme voeten en kunden noa de preke genieten van n lekkere warme kop koffie. In Grambargen was dit nog tut in de Tweede Wereldoorlog in gebruuk umdat deur braandstofgebrek de karke niet of nauweliks verwarmd kun wörden.

Ofbeeldings[bewark | bronkode bewarken]