Slekke

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
De wingerdslek

De slekke (Gastropoda) vormt een klasse uut de stam van weekdieren. Slekken worren oek wel buukpotigen eneumd; een naam die te danken is an de spieren an de oenderkant van 't langwaarpige lief, die veur de vortbeweging zurgen. Gaster betekent buuk of maag, en poda betekent poten, wat de wetenschappelijke naam Gastropoda verklaort. Der bin wereldwied zo'n 60.000 tot 75.000 verschillende slekkensoorten bekend.

Slekken bin de enigste weekdieren die oek op 't land leven, al leven de meeste soorten in zee. De slekken bin op verschillende menieren in te delen. Zo bin der slekken mit een huusjen en slekken zoender huusjen, de naaktslekken. Veerder bin slekken zowel op 't land, in zeut waoter as in de zee te vienen. Slekken stammen uut 't Cambrium en worren ekenmaarkt deur een enkele schulp die meestentieds wiendingen het. Slekken bin tweeslachtig en worren zowel deur de mins as deur veul are dieren greeg egeten, mar sommige soorten bin een plaag in de hof.

Bekende soorten[bewark | bronkode bewarken]

In Nederland en België leven een paor hoenderd soorten slekken; de meeste in zee, en enkele tientallen op 't land en in zeut waoter. Een paor bekende soorten uut de lege landen bin:

Naaktslekken[bewark | bronkode bewarken]

Huusjesslekken[bewark | bronkode bewarken]

Soorten[bewark | bronkode bewarken]

Nedersaksisch[bewark | bronkode bewarken]

Foto-uutstalling[bewark | bronkode bewarken]

Wikimedia Commons Commons: Slekke - plaatjes, filmkes en/of gelüüdsbestanden.
Disse pagina is eschreven in 't Putters