Naar inhoud springen

Keuninginnedag

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Keuninginnedag 2007
Keuninginnedag in Amsterdam

Keuninginnedag is de nationaole feestdag van et Keuninkriek van Nederlaand en wodt sund 1949 vierd op 30 april, de verjaordag van Keuninginne Juliana (veurhenne op 31 augustus, de verjaordag van Keuninginne Wilhelmina). In jaoren waorin Keuninginnedag op een zundag vaalt (bi'jgelieks in 2006) wodt de dag op zaoterdag 29 april vierd.

Geschiedenisse

[bewark | bronkode bewarken]

Keuninginnedag is begonnen as viering van et Nederlaanse keuningshuus in 1885 mit de vuufde verjaordag van Wilhelmina. Doe Keuninginne Beatrix Juliana opvolgde as keuninginne op 30 april 1980, besleut ze de feestdag op 30 april an te holen omdat et op heur eigen verjaordag (op 31 jannewaori) meerstal koold winterweer is, en dan zollen d'r gien aktiviteiten veur buten orgeniseerd kunnen wodden.

Aktiviteiten

[bewark | bronkode bewarken]

Op Keuninginnedag wodden d'r vaeke rommelmarken holen en bin d'r alderhaande aktiviteiten orgeniseerd in et dörp of in de stad.

De winkelstraoten en huzen wodden vaeke versierd mit oranje en rood-wit-blauwe vlaggeties en belonnen. Mit keuninginnedag gaot de keuninklike femilie d'r meerstal op uut, ze bezeuken dan een peer plakken in et laand.

Uutgaonde verwiezing

[bewark | bronkode bewarken]