Naar inhoud springen

Joseph Nicephore Niépce

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy
Joseph Nicephore Niépce

Joseph Nicéphore Niépce (Chalon-sur-Saône, 7 meert 1765 - Saint-Loup-de-Varennes (kortbi'j Chalon-sur-Saône), 5 juli 1833) is algemeen bekend als de maker van de eerste permanente foto.

Fotografie[bewark | bronkode bewarken]

Niépce wordt ezene as een van de uutvinders van de fotografie. Hi'j begon in 1793 te experimenteren met processen um optische foto’s te kriegen. Disse waren gericht op het ontwikkelen van een procedé um met behulp van een camera een etsplate te kunnen maken. Bi'j zien eerste pogingen lukken het al um foto’s te maken, moar deze verbleekten al heel gauw. Bekend is dat hi'j in 1822 zijn eerste foto produceert dankzi'j een stof den hi'j ontdekt ( syrisch asfalt ) den dan wal oplosboar is in terpentine, moar na lange belichting niet meer oplosboar is. Zo ontstond de allereerste foto (1826). De belichtingstied van de foto is acht uur en is genomen vanuit het raam van zien kantoor. In 2002 is ontdekt dat er nog een oldere foto uut 1825 bestond, veurstellend een jonge stalknecht met een peerd aan een leidsel. Disse foto wodden in Frankriek eveild veur meer dan 500.000 Euro.

Niépce nuumde zien proces "heliografie", wat zovölle betekende as "lichtdruk". De deur um gebruukte belichtingstied is tot de dag van vandaag nog een punt van discussie, en mot argens tussen 8 en 20 uur hebben elaegen. Vanwaege disse lange belichtingstied wodden het proces gebruukt voor het fotograferen van gebouwen en stilstoande onderwerpen en kon dit in de praktijk niet worden gebruukt veur het fotograferen van personen. Tot zien vindingen beheuren het irisdiafragma en een methode um foto's holdboar te maken. Ok was hi'j de eerste den een camera van een balg veurzag um het scharpstellen te vergemakkeleken. Nadat de Pariese opticien Chevalier, den voor beiden lenzen sleep, um in 1826 in contact bracht met Louis Jacques Mandé Daguerre volgde in 1829 een samenwarkingsverband woarbi'j onder andere het fotografisch proces nog aanmerkelek verbetterd wodden.

Uutzicht uut warkkamer in Le Gras, de oldst aovergeblaeven foto deur Niépce (1826)

Op 5 juli 1833 stierf Nicephore Niépce plotseling, zonder dat zien uutvindingen officieel waren erkend.

Uutgaonde verwiezing[bewark | bronkode bewarken]