Naar inhoud springen

Grietje Clewits

Uut Wikipedia, de vrye encyklopedy

Grietje Clewits (Nietap, 24 september 1883 - Grunning, jannewaori 1962) was een Drèentse onderwiezeres, dichteres en verhalenschriefster.

Lèven[bewark | bronkode bewarken]

Grietje Clewits was van onderwiezersvolk. An de normaalschoele op Tolbert, krek oaver de grèenze mit de pervincie Grunning, haalde ze heur onderwiezersakte. Ze gaf les in Nei-Dörd (1902), Hesseln (1903), Nei-Roon (1910-1938) en Roon (töt an heur pensionering in 1943). Ze was veurzitster van de Bond van Plattelandsvrouwen (ofdieling Roon), was gangs in 't dörpshuuswark en warkten in de biebletheek.

In 1960 kreeg Clewits van de gemiente Roon een zulvern erepenning veur heur jaorenlange dienst in 't leger onderwies en heur verieningswark. Ze hef nooit etrouwd ewest.

Schrieveri'je[bewark | bronkode bewarken]

Sund 1947 publiceerden Clewits gedichten in 't dialect van Roon (diel van 't Noordenvelds) in Maandblad Drenthe; vanof 1956 ok in Oeze Volk. Mit Peter van der Velde har ze in de Leekster Courant van 1948 töt 1950 een brievenfulleton, 'Op en om de Helterbult'. In 1954 stelden ze mit Jan Naarding en Hans Heyting de in Assen uutekomen bloemlezing Drentse versjes; vergaard voor 't bestuur van de afd. Drenthe van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen samen.

Peter van der Velde hef veur de Historische Vereniging 'Roon' in 1982 heur gedichten ebundeld onder de titel Zummeraovend. Bekende gedichten van Grietje Clewits bint 'An mien Drenthe' en 'd’ Elterbult'. Op 't leste schreef Hans Heyting een komische variaant.

In Roon is een Juff. Clewitsstraat.

Citaot[bewark | bronkode bewarken]

Mouder, wat hoelt daor?
Döt dat de wind?
Jao, gao mor rustig
Slaopen mien kind.
Mouder, wel laacht daor
Zo haard boeten deur?
Dat döt de wind, leivie,
Slaopen gaon, heur!
’t Wichie gaait slaopen,
Mor mouder is bang.
Heurt ze in boeten
Neit dudelk gezang?

Uut 'd’ Elterbult', in: Scheupers van de taol (kiekt bi'j de Bronnen)

Bronnen[bewark | bronkode bewarken]

Uutgaonde verwiezingen[bewark | bronkode bewarken]

Dit stok is eskreven in 't Zuudwest-Zuud-Drèents van de Drèents-Oaveriesselse grèensstreek.